VIDEO | Plăcinte pe lespede ca la Mogoș, gătite de Chef Toma, de Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului
Plăcinte pe lespede ca la Mogoș, gătite de Chef Toma, de Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului
În satele din Alba, oamenii s-au pregătit deja de Lăsata Secului. Astăzi este ultima zi în care cei ce ţin post mai pot mânca de dulce. Iar ca să prindă puteri pentru săptămânile care urmează, cei de acolo pregătesc plăcinte. Cosmin Toma, bucătarul Cetății Alba Carolina, nu putea să nu pregătească plăcinte pe lespede, așa cum făcea buna lui la Mogoș.
Pentru a prepara plăcinte ca la Mogoș aveți nevoie de 500 gr făină, 10 gr drojdie, apă călduță, puțin zahăr, esență de vanilie, brânză de burduf, caș sau telemea, unsoare, sare și lapte.
Citește și: VIDEO | Ciocolată Dubai? Nuuu este cu jumări! Chef Toma, idee trăsnită într-un nou desert, cu specific ardelenesc
”Punem drojdia hrănita cu zahăr, laptele puțin câte puțin și esența de vanilie. Să vezi ce gust bun îi dă, dacă nu ai încercat până acum, încearcă să vezi. Și eu am zis când am văzut la mătușa mea că Doamne ferește, dar ce gust extraordinar îi dă. E rețeta de la mătușa mea de la Mogoș.
Apoi punem sare și frământăm bine. Aluatul trebuie să fie moale, nu se bagă apă cum bagă alții”, spune chef Toma.
Când nu se mai lipește de mână, se lasă să crească. După ce a dospit aluatul, se pune tipsia la încălzit și apoi se rup bucăți din aluat și se întinde puțin, se pune brânza și se închide. Se coc pe plită, pe ambele părți și se servesc atât calde, cât și reci.
Plăcintele se mănâncă în familie, dar se împart şi oamenilor sărmani. Un alt obicei de Lăsata Secului, este ca oamenii să spele bine toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, chiar dacă sunt curate. Abia atunci pot fi folosite pentru mâncarea de post.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan