Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

FOTO | Castelul Sâncrai: Investiție de două milioane de euro în împrejurimi și o curte pe măsură

Cezar Lancrajan

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

FOTO | Castelul Sâncrai: Investiție de două milioane de euro în împrejurimi și o curte pe măsură

Proiectul de Hotărâre, numărul 319 din 3 octombrie 2024, privind aprobarea studiului de fezabilitate cu indicatorii tehnico-economici aferenți și a devizului general la obiectivul de investiții „Amenajare și împrejmuire curte Castel Sâncrai” a fost publicat în Monitorul Oficial Local, urmând să fie supus votului consilierilor județeni în 17 octombrie 2024 în cadrul unei ședințe „ordinare”.

Citește și: Drumurile din județul Alba: Planul pentru prevenirea și combaterea înzăpezirii, în iarna 2024-2025

Proiectul de act administrativ inițiat vizează aprobarea Studiului de fezabilitate cu indicatorii tehnico-economici aferenți și a Devizului general la obiectivul de investiții „Amenajare și împrejmuire curte Castel Sâncrai”, în vederea trecerii la faza următoare de implementare a proiectului. Valoarea totală a investiţiei este de 10.135.107,29 lei, din care valoarea C+M este de 5.785.056,50 lei, cu TVA inclus și va fi finanțată din bugetul local al Județului Alba.

La momentul actual curtea castelului este neamenajata în timp ce Castelul Sâncrai – clădire monument istoric este în întregime reabilitat, spațiul exterior fiind un teren care nu avantajează nici estetic si nici funcţional castelul. Nefiind amenajată și îngrijită corespunzător, curtea castelului nu poate contribui la punerea în valoare a domeniului, evenimentele care presupun componente outdoor neputând fi găzduite în această locație.

De asemenea, datorită situaţiei existente a spaţiilor exterioare şi a facilităţilor oferite de acesta, nu pot fi asigurate condiții de siguranță propice pentru evenimentele organizate la locaţie sau grupurile de turiști care doresc sa viziteze castelul.

Prin realizarea investiției se urmăreşte valorizarea întregului domeniu al Castelului Sâncrai cu scopul de a integra în circuitul turistic şi cultural al Judeţului Alba această locaţie. Realizarea acestei investiţii va avea efecte pozitive la nivel local dar şi naţional, principalele rezultate estimate fiind:

  • Promovarea și conservarea artei și culturii în comunitate prin oferirea unui spațiu adecvat pentru spectacole, concerte, expoziții și alte evenimente culturale;
  • Furnizarea unui mediu propice pentru educația artistică a tinerilor și a comunității, oferindu-le posibilitatea de a participa la spectacole și evenimente culturale;
  • Contribuția la diversificarea ofertei culturale în zonă, oferind acces la diverse forme de artă și spectacole pentru public;
  • Creșterea atractivității turistice a regiunii prin oferirea unor evenimente culturale de calitate și a unei infrastructuri adecvate pentru acestea contribuind la dezvoltarea economică;
  • Crearea unei surse de venituri prin organizarea de evenimente;
  • Crearea unui spațiu pentru întâlniri și interacțiuni sociale, consolidând comunitatea locală;
  • Crearea unui cadru pentru artiștii din zonă sau din țară pentru a-și prezenta creațiile;
  • Stimularea economiei locale prin crearea de locuri de muncă și atragerea de afaceri conexe.

În funcție de elementele identificate s-a propus o zonificare a amplasamentului, astfel luând naștere şase zone de atracție peisagistică, fiecare zonă fiind corespunzătoare unei funcțiuni propuse. Zonele identificate şi intervenţiile propuse sunt:

Zona 1 – împrejmuirea domeniului Castel Sâncrai si asigurarea acceselor pietonale si auto corespunzătoare;

Se propune desfacerea împrejmuirii actuale, și edificarea unui gard perimetral, cu excepția zonei râului Mureș care nu va fi împrejmuită. Accesul auto şi pietonal se va efectua din strada DJ 142L și din drumul deviat din DJ142 L. Rețelele de utilităţi existente vor fi parţial relocate conform normelor în vigoare pentru a realiza în condiții de siguranță împrejmuirea și accesul în incinta domeniului castelului.

Zona 2 – zona Castelului Sâncrai;

Nu se va intervenii asupra clădirii existente – Castel Sâncrai. Se propune racordarea zonei de acces a castelului la cota terenului amenajat, respectiv aleile din piatră cubică. Se vor reface punctual sistemul de drenaje și colectare a apelor pluviale din jurul clădirii castelului. În zona posterioară a castelului se va amenaja o terasă cu vedere către Râul Mureș. Terasa va fi utilizată în timpul evenimentelor organizate la locaţie.

Zona 3 – zona de acces principal a Castelului – zona arhitectural peisagistică principală cu funcţiuni de organizare evenimente semnificative dar cu caracter temporar;

Se propune realizarea unei alveole de primire și a unui spațiu sub formă rectangulară dedicat evenimentelor temporare. Alveola va avea prevăzut în mijlocul axului un luciu de apă, fiind conectată cu zona castelului prin alei care flanchează zona de evenimente. Va fi realizată întreaga infrastructură de utilităţi necesare evenimentelor organizate, zona fiind amenajată conform studiului peisagistic.

Zona 4 – zona Rozariu – zona cuprinzând rozariu si iazul, dedicată organizării de evenimente de mică anvergură;

Amenajarea constă în refacerea iazului, refacerea podului existent şi realizarea unei podini cu rol de scenă. Zona va fi dedicată unor evenimente de mici dimensiuni, în special evenimente culturale a căror specific se integrează în conceptul Centrului cultural Castelul Sâncrai.

Zona 5 – zona principală de evenimente, dedicată organizării evenimentelor de amploare, zonă pentru care accesul principal va fi asigurat pe drumul secundar deviat din DJ 142L;

Se propune realizarea unei zone înierbate delimitată prin alei pavate și realizarea unui pavilion exterior. Pavilionul exterior va dispune de utilităţile necesare funcţionării pe timpul evenimentelor şi va facilita realizarea de evenimente de mari dimensiuni oferind și un spațiu acoperit pentru desfășurarea de activități cultural-artistice. Numărul maxim estimat de utilizatori este de 770 persoane

 Zona 6 – zona malul Râului Mureş, zonă de relaxare, destinată în principal punerii în valoare a fațadei secundare a castelului și a Râului Mureș;

Nu se va construi și nu se va interveni pe limita de proprietate dinspre râul Mureș. Nu se intervine asupra Râului Mureș. Se propune construirea unor pasarele cu structură metalică, placate cu lemn, fiind gândită ca o potecă în natură către Râul Mureş. Zona de mal dinspre limita vestică a proprietății este păstrată cu intenția de a proteja habitatele specifice care s-au format, cu impact pozitiv asupra biodiversității din zonă.

Arhitectură:

Domeniul Castelului Sâncrai va fi echipat cu bănci, coșuri de gunoi, cișmele, semne și indicatoare, etc. Se vor amplasa bănci cu puncte de energie electrică pentru a putea permite încărcarea dispozitivelor electronice. Se vor monta semne de circulație pentru zona de parcare și de staționare a autovehiculelor, se vor monta semne indicatoare pentru a avea o accesibilitate și orientare propice. Se vor amenaja zone cu cișmele cu apă potabilă și zona dedicată animalelor de companie. Sistemul existent de supraveghere va fi completat cu camere de supraveghere noi care să permită monitorizarea întregului ansamblu. Se va asigura conectarea la internet prin WIFI.

Se vor asigura puncte de energie electrică montate încastrat în stratul suport, pentru a putea permite conectarea la energie electrică a infrastructurii necesare în vederea realizării de evenimente culturale în aer liber (lumini, sonorizare, stații, etc.)

Amenajări peisagere:

Se va ţine cont de studiul peisagistic întocmit, documentaţie care evaluează flora existentă şi dă soluţiile de punere în valoare a arborilor împreună cu condiţionările de întreţinere a acestora şi recomandări de completare a vegetaţiei existente corelat cu istoricul castelului.

Arborii vor fi etichetați și marcați conform normelor în vigoare pentru a permite vizitatorilor să identifice arborii și să prezinte un aport de informații precum vârsta arborelui, denumirea, informații despre specia respectivă, scurt istoric unde e cazul, etc.

Se va realiza un sistem de irigare a arborilor, a plantelor, precum și a gazonului prin aspersoare încastrate și conectate la un sistem inteligent care permite programarea sesiunilor de irigat în conformitate cu starea elementelor de vegetație. Se va realiza un sistem de colectare și drenare a apei pentru a evita stagnarea acesteia într-un loc și pentru a menține stratul de gazon conform cerințelor și pentru a evita orice pericol în ceea ce privește diferențele de nivel existente pe parcelă în special cea a taluzului format înspre Râul Mureș.

Parcaje:

Se propune realizarea unui parcaj pentru 9 autovehicule, dintre care 2 pentru persoane cu dizabilități pe latura de sud a curții, pentru a evita amplasarea autovehiculelor în raza vizuală. Accesul auto va fi permis și în incinta domeniului Castel Sâncrai însă numai ocazional și numai pentru staționare.

Alei și suprafețe orizontale:

Aleile și terasele cu gazon vor fi realizate respectând indicaţiile studiului peisagistic realizat. Pavajele vor fi realizate în funcţie de destinaţia acestora, de trafic pietonal sau auto.

Pavilion exterior:

Acest pavilion este gândit ca şi construcție în peisaj, fiind caracterizat ca şi construcţie intrusivă, „ascunsă în natură‟ dar care să aibă o destinație care să determine folosirea spaţiului exterior adecvat evenimentelor din curtea castelului. Modul în care această construcție poate răspunde temelor diverse generate de evenimentele desfăşurate, versatilitatea în utilizare, este principala caracteristică a pavilionului.

Pasarelă promenadă:

Această pasarelă, ca o potecă prin natură, este o oportunitate de cunoaștere și perspectivă asupra frumuseţii domeniului. Este situată în imediata vecinătate a castelului şi în proximitatea Râului Mureş, integrând într-un concept unitar cele două elemente: clădirea şi apa. Va fi principalul loc de linişte şi contemplare, punând în valoare deschiderea spre peisaj şi Râul Mureş.

Fântână:

Element definitoriu al domeniului, la momentul actual abandonată, fântâna va fi reabilitată şi redată folosirii. Conceptul de refacere ia în considerare stilul arhitectonic al castelului corelat cu stilul amenajării exterioare propuse.

Instalații:

Se va prevedea realizarea instalaţiilor electrice, curenţi tari, curenţi slabi, iluminat, instalaţii de voce, date, WI-FI, instalaţii de supraveghere, monitorizare şi control, alimentare cu apă, irigare, hidranți, etc

Amenajare lac artificial:

Se propune realizarea unui lac artificial în suprafață de 500 mp, cu rol de a întregii conceptul de amenajare exterioară. Locaţia lacului va permite pe lângă punerea în valoare a domeniului şi integrarea acestuia în specificul unor evenimente. Va putea avea inclusiv funcţiuni recreative de tipul plimbări cu mici ambarcaţiuni.

Citește și: La un deceniu de la reabilitare, castelul de la Sâncrai primește o curte de onoare pe măsura frumuseții sale

Impactul social va consta în facilitarea accesului localnicilor, vizitatorilor şi turiștilor la o zonă de evenimente cultural şi artistice de bună calitate. La Centrul cultural Castel Sâncrai, din punct de vedere al potențialului turistic, elementele precum componentele cadrului natural se îmbină armonios cu elementele cadrului antropic. Astfel, Centrul cultural Castel Sâncrai are potențialul de a deveni un element catalizator în domeniul culturii şi artelor în județul Alba.

Toate acestea contribuie la transformarea patrimoniului istoric existent într-un sector de creștere a societăţii, inclusiv din punct de vedere economic.

În cazul mediului rural, castelul și activitățile generate în jurul acestei clădiri, a curții și a împrejurimilor, poate constitui o prioritate separată sau poate avea un rol aparte în mai multe priorități de dezvoltare.

Impactul asupra mediului va fi unul redus, doar în perioada de amenajare a spațiului de agrement, când se va interveni cu utilaje pentru construirea propriu-zisă a obiectivului de investiții.

FOTO: Arhiva ZiarulUnirea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | ISU Alba a marcat Ziua Internațională a Reducerii Riscului de Dezastre prin activități de conștientizare și prevenire

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | ISU Alba a marcat Ziua Internațională a Reducerii Riscului de Dezastre prin activități de conștientizare și prevenire În data de 13 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Reducerii Riscului de Dezastre, iar cu această ocazie reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, au desfășurat o serie de activități de conștientizare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea