Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

Minvest Deva, prin Conversmin, va asigura la Roșia Montană lucrările de întreținere, urmare a retragerii companiei Gold Corporation

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Minvest Deva, prin Conversmin, va asigura la Roșia Montană lucrările de întreținere, urmare a retragerii companiei Gold Corporation

Minvest Deva, prin Conversmin, va asigura paza și întreținerea galeriilor de la Roșia Montană după retragerea Gold Corporation.

Astăzi, la Secretariatul General al Guvernului, a avut o întâlnire la care au participat Prefectul județului Alba, Nicolae Albu, reprezentantul Consiliului Județean Alba, ing. dr. Clement Negruț și primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui, dar și reprezentanți ai mai multor ministere: de Resort, Finanțe, Cultură, Mediu Economie, Dezvoltare și ANRM.

A fost o întâlnire de lucru foarte bună, gestionată de Mihnea-Claudiu Drumea, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Am luat în discuție toate aspectele, care au fost analizate și discutate și vă pot spune că întâlnirea a fost una bună și am găsit și soluții”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Clement Negruț.

Citește și: RMGC a notificat autoritățile că nu va mai face lucrări de întreținere la galeria Cătălina-Monulești din Roșia Montană: Acumularea apei ar putea determina prăbușiri în interiorul minei

Astfel, pe termen scurt, asigurarea funcționării stației de pompe, paza și toate celelalte măsuri care trebuie luate vizavi de predarea de către RMGC către proprietar va fi făcută în continuare de către Minvest Deva, prin Conversmin.

Minvest Deva s-a angajat în această întâlnire să continue această activitate pe termen scurt, mai exact până la sfârșitul anului, urmând ca în bugetele de anul viitor să fie prevăzute sume care să asigure continuitate.

Atât eu cât și domnul primar și domnul prefect am susținut ideea că va fi foarte greu și este foarte greu ca autoritatea locală să gestioneze un astfel de perimetru, mai ales că avem o situație specifică vis-a-vis de situl UNESCO de la Roșia Montana, care implică, așa cum spuneau și cei de la cultura, anumite măsuri specifice”, a mai menționat Negruț pentru ziarulunirea.ro.

Reprezentantul Consiliului Județean Alba, ing. dr. Clement Negruțam a propus și înființarea unei comisii, care se va deplasa la fața locului: ”Este necesar să avem o discuție aplicată, să vadă fiecare din reprezentanții Ministerelor de Resort care au responsabilități în această zonă, să ne întâlnim la Roșia Montană în cel mai scurt timp și să punem pe hârtie deja soluții viitoare”, a mai transmis sursa citată.

Reamintim că ziarulunirea.ro a anunțat pentru prima dată miercuri, 2 octombrie 2024, faptul că RMGC a notificat autoritățile, respectiv Primăria Roșia Montană, cu privire la faptul că nu va mai efectua activitățile de întreținere curentă a galeriei Cătălina-Monulești.

Aceasta, lungă de câțiva kilometri, având în unele zone o vechime de aproape 2000 de ani, de pe vremea stăpânirii romane în Dacia, a fost decolmatată de către compania minieră pentru a fi deschisă publicului în situația în care era demarată investiția privată, iar galeriile romane administrate de societatea de stat RoșiaMin ar fi fost afectate în urma exploatării.

Notificarea RMGC a venit în contextul în care, în iunie 2024, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a anunțat că nu mai prelungește licența de exploatare pentru compania privată, cu sediul în Roșia Montană. Cea mai importantă activitate de întreținere a galeriei se referă la evacuarea apelor de mină. Absența activității de pompare ar putea duce la prăbușirea unor porțiuni din galerie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Alba Iulia a câștigat titlul ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2026 cu programul “#yoUthNITED”

Bera Larisa

Publicat

în

Alba Iulia a câștigat titlul ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2026 cu programul “#yoUthNITED” Anual, un oraș din țară primește titlul Capitala Tineretului din România în urma unui concurs de concepte și este sprijinit financiar, prin formare și consultanță în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. Programul este susținut de către: Consiliul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea