Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

„Mica recalculare” a pensiilor 2024: Cine poate beneficia de valorificarea veniturilor nepermanente și ce documente sunt necesare

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

„Mica recalculare” a pensiilor 2024: Cine poate beneficia de valorificarea veniturilor nepermanente și ce documente sunt necesare

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Începe recalcularea din oficiu a adeverințelor pentru veniturile suplimentare. Șeful Casei de pensii a declarat că multe dintre aceste adeverințe au fost deja depuse de români odată cu dosarele de pensionare.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a afirmat că au fost primite 62.600 de cereri din partea pensionarilor, care fie au solicitat clarificări, fie au cerut revizuirea sau recalcularea pensiilor. Dintre acestea, 2.853 de decizii au fost analizate şi vor fi recalculate. El a menţionat că, la nivel naţional, 170.000 de decizii nu au fost încă distribuite.

”Avem la nivel naţional 49.000 de audienţe acordate de către conducerea caselor teritoriale de pensii pentru clarificări asupra deciziilor de recalculare. Pe lângă aceste audienţe, mai avem cereri de revizuire sau cereri de recalculare transmise în format letric, cât şi în format electronic la casele teritoriale de pensie, în număr de 13.600. Deci avem un număr de 62.600 de cereri pe care le-am avut fie prin audienţă, fie prin cale electronică, pe care le-am primit în această perioadă din partea pensionarilor. Din aceste 62.600 avem un număr de 2.853 de decizii de recalculare pe care colegii mei le-au analizat, urmează a fi revizuite în cel mai scurt timp posibil. Este un procent de 0,062 la nivel naţional din numărul total de decizii de recalculare care au fost trimise către toţi pensionarii din sistemul public. Este un procent foarte mic, în perioada imediat următoare aceste decizii vor fi revizuite”, a declarat Daniel Baciu, marţi, într-o conferinţă de presă.

Citește și: Noutăți pensii: Pensionarii care nu au primit încă deciziile de recalculare a pensiilor. Care sunt motivele

El a precizat că acestea vor fi revizuite în urma unor erori materiale făcute la recalculare în mai multe judeţe.

Cei care nu au adeverințele depuse vor trebui să le prezinte. Recalcularea se va face pentru toți cei care vin cu adeverințe după data de 31 august, pe principiile Legii 360/2023, cu valorificarea veniturilor nepermanente, dar cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Veniturile nepermanente, dovedite prin adeverințe

Cei care vor să beneficieze de mai mulți bani la pensie trebuie să depună la dosar documente care să ateste că au beneficiat de venituri nepermanente.

Mica recalculare va începe după 1 septembrie, ceea ce presupune recalcularea pensiilor aflate în plată prin valorificarea veniturilor nepermanente, venituri nepermanente care până la data de 1 august 2024 nu au fost avute în vedere la calculul pensiei. Este vorba de veniturile nepermanente care au fost plătite din fondul de salarii și asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

De reținut faptul că cei care au la dosarele de pensie depuse adeverințe anterior lunii iunie 2021, anterior datei apariției Legii 360/2023, dacă acele adeverințe conțin elementele necesare și sunt prevăzute de anexele de care aminteam, nu trebuie să mai aducă alte adeverințe. Adeverințele care sunt la dosarele de pensie se valorifică din oficiu, prin valorificarea acestor elemente.

Cei care nu au adeverințele depuse vor trebui să le aducă. Recalcularea se va face pentru toți cei care vin cu adeverințe după data de 31 august, pe principiile Legii 360/2023, cu valorificarea veniturilor nepermanente, dar cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Într-adevăr, fiecare din cei care știu că au beneficiat de venituri nepermanente trebuie să se adreseze foștilor angajatori, în situația în care aceștia nu mai există, deținătorilor legali de arhivă.

Adeverințe necesare pentru majorarea pensiei

Beneficiarii de prestații trebuie să prezinte adeverințe pe baza cărora veniturile nepermanente vor fi valorificate. Adeverințele necesare sunt reprezentate de Anexa 6 la Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii sau de Anexa la Ordinul 487/2021.

Costuri mari pentru obținerea adeverințelor

Recent, Blocul Naţional Sindical (BNS) a solicitat Arhivelor Naţionale consultări urgente pentru stabilirea unor tarife accesibile pensionarilor.

De exemplu, tariful pentru obţinerea unei adeverinţe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăşi 2.800 lei.
*Tarif administrativ fix = 101 lei
*Tarif cercetare 81 lei /an x 25 ani = 2.025 lei
*Tarif eliberare certificat venituri = 27 lei/an x 25 ani= 675 lei
*Total = 2.801 lei fără TVA

„Cei mai afectaţi vor fi însă, pensionarii care câştigă doar pensia minimă socială de 1.283 lei. Concret, peste 1,1 milioane de români vor fi puşi într-o situaţie extrem de dificilă întrucât situaţia financiară în care se află nu le permite să facă demersurile necesare pentru obţinerea adeverinţelor de vechime”, potrivit Blocului Național Sindical.

Potrivit sursei citate, dacă un pensionar din cinci ar plăti această sumă medie pentru accesarea documentelor de vechime, se poate discuta la nivel naţional de o afacere de jumătate de miliard de euro.

Cum se calculează pensia după noua lege și ce aduce nou

Pensie = valoare punct de referință (81 lei) x număr total de puncte
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive

Cum se acordă punctele de stabilitate

0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26 – 30 de vechime, inclusiv
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv
1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 etc

Pensionar cu o vechime în muncă de 25 ani
Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
Puncte de contributivitate: 25 X 0,52= 13
Puncte de stabilitate: 0
Pensie acum: 1.281 lei (pensie minimă)
Pensie după recalculare: 1.281 lei (pensie minimă)

Pensionar cu o vechime în muncă de 35 ani
Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
Puncte de contributivitate: 35 X 0,52 = 18,2
Puncte de stabilitate: 5 x 0,50 + 5 x 0,75 = 6,25
Pensie acum: 1.474 lei
Pensie după recalculare: 1.980 lei

Pensionar cu o vechime în muncă de 40 ani
Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
Puncte de contributivitate: 40 X 0,52 = 20,8
Puncte de stabilitate: 5 x 0,50 + 5 x 0,75 + 5 X 1 = 11,25
Pensie acum: 1.660 lei
Pensie după recalculare: 2.596 lei


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea