Rămâi conectat

Curier Județean

Dispute pe trotuarul din fața casei: Drepturile proprietarilor și reglementările pentru parcarea pe domeniul public

Bera Larisa

Publicat

în

Dispute pe trotuarul din fața casei: Drepturile proprietarilor și reglementările pentru parcarea pe domeniul public

În multe orașe din România, conflictele legate de parcarea pe trotuarul din fața locuinței sunt frecvente. Proprietarii de case se plâng adesea de șoferii care își lasă vehiculele pe trotuare, în timp ce aceștia din urmă consideră că au dreptul să parcheze acolo, chiar dacă încalcă reglementările.

Citește și: Cod rutier 2024: Noi reguli și sancțiuni pentru șoferii care încălcă legea intră în vigoare din septembrie

Dreptul de proprietate asupra trotuarului

În conformitate cu legislația română, trotuarele sunt considerate domeniu public și, prin urmare, nu pot fi revendicate de persoane fizice sau juridice fără a achita un impozit special. „Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Practica judiciară sancționează șoferii care blochează trotuarul, indiferent dacă acesta se află în fața unei locuințe private sau a unui bloc,” explică avocatul Valentin Ciobanu.

Reglementările locale și drepturile proprietarilor

Deși trotuarele sunt parte a domeniului public, administrațiile locale au autoritatea de a stabili reguli specifice. Unele consilii locale au instituit restricții privind parcarea pe trotuare sau în zone neamenajate pentru aceasta. Astfel, în anumite orașe, parcarea pe trotuar este interzisă, iar șoferii care încalcă aceste reguli riscă sancțiuni.

Închirierea locurilor de parcare

Românii au opțiunea de a închiria locuri de parcare de la primărie. În acest caz, persoana care plătește chiria pentru un loc de parcare are dreptul exclusiv de a utiliza acel spațiu, inclusiv în fața locuinței, dar numai dacă locul de parcare este delimitat corespunzător.

Sancțiuni pentru parcare neregulamentară

Pentru parcarea neregulamentară, sancțiunile sunt considerabile. Amenda minimă este de 330 de lei, iar cea maximă poate ajunge la 495 de lei, cu 2-3 puncte de penalizare. De asemenea, pentru staționarea neregulamentară, amenzile variază între 660 și 825 de lei. Aceste sancțiuni sunt stabilite de fiecare primărie în parte și aplicate de Poliția Locală.

Chiar dacă trotuarul din fața unei locuințe nu este considerat proprietate privată, regulile privind parcarea sunt stricte și menite să asigure circulația pietonilor. Proprietarii nu au dreptul să își revendice trotuarele ca spații de parcare, iar șoferii trebuie să fie atenți la reglementările locale și să evite parcarea neregulamentară pentru a evita amenzile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

LIVE VIDEO | Inaugurarea noii parcări din Alba Iulia: 73 de locuri disponibile în zona Prefecturii

Bera Larisa

Publicat

în

LIVE VIDEO | Inaugurarea noii parcări din Alba Iulia: 73 de locuri disponibile în zona Prefecturii Astăzi, 13 august 2024, zi cu noroc pentru municipiul Alba Iulia. Este inaugurarată o nouă parcare, situată la intersecția străzilor Olteniei și Ion Arion, în apropiere de instituția Prefecturii din oraș. Parcarea, care dispune de 73 de locuri, este […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea