Rămâi conectat

Curier Județean

Se schimbă cardul de sănătate în România: Noul card digital va fi implementat până în septembrie 2025

Bera Larisa

Publicat

în

Se schimbă cardul de sănătate în România: Noul card digital va fi implementat până în septembrie 2025

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță o transformare semnificativă în sistemul de sănătate din România. Conform planurilor recente, fiecare cetățean român va primi un card de sănătate virtual, accesibil printr-un cod QR, până în septembrie 2025.

Citește și: Asigurare de sănătate gratuită în Uniunea Europeană pentru cetățenii români: Cum să obții gratuit cardul european de sănătate

Noua tehnologie implică utilizarea unui card de sănătate virtual, ce va include un cod QR scanabil de medici pentru a simplifica accesul la consultații. Ministerul dezvoltă în prezent „Portalul Digital Unic al României” pentru a permite cetățenilor accesul digital la documentele de identitate și la cardul național de sănătate, fie că utilizează telefonul, tableta sau laptopul.

„Va exista un cod QR care să poată să fie scanat prin aceeași aplicație, pe care s-o aibă medicii pe telefon pentru a simplifica mult mai mult lucrurile”, arată ministerul.

Contractul pentru implementarea acestei soluții are o valoare de 20 milioane de euro și a fost atribuit în martie 2024, având termen de finalizare în septembrie 2025. Ministerul explică că această investiție în format digital este mai economică decât emiterea cardurilor fizice și nu necesită noi dispozitive de citire, compatibile cu cele existente.

„Echipa care lucrează la aplicația unică a statului a luat în calcul inclusiv crearea în format digital a cardului de sănătate, pentru că sunt costuri incomparabil mai mici decât la emiterea lui fizică, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru a nu crea nevoia de noi investiții în dispozitive care să citească aceste carduri, care să fie incompatibile cu alte dispozitive”, a transmis ministerul.

Medicii de familie exprimă nemulțumiri față de această schimbare, considerând că noul sistem prezintă dezavantaje considerabile. Ei subliniază că, deși cardul electronic ar putea reduce costurile, cheltuielile suplimentare pentru adaptarea la noul sistem ar putea fi evitate dacă ar fi alocate resurse pentru modernizarea sistemului existent.

Bogdan Ivan a menționat anterior că sistemul actual al cardului național de sănătate este „învechit tehnic” și că noul card electronic, asemănător cu un card bancar, ar putea aduce îmbunătățiri pe termen lung în procesul de consultare medicală.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

MÂINE | Locuitorii de pe două străzi din Aiud, fără apă potabilă: Se vor efectua lucrări de reparații la căminul de vane

Ziarul Unirea

Publicat

în

MÂINE | Locuitorii de pe două străzi din Aiud, fără apă potabilă: Se vor efectua lucrări de reparații la căminul de vane APA CTTA SA ALBA – Sucursala Aiud informează beneficiarii serviciului public de alimentare cu apă potabila, că în data de 07.08.2024, între orele 8.00 16.00, se vor efectua lucrări de reparații la căminul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea