Rămâi conectat

Curier Județean

Analize gratuite pentru persoanele fără asigurare de sănătate: Ce investigații sunt acoperite conform noii legi 

Bera Larisa

Publicat

în

Analize gratuite pentru persoanele fără asigurare de sănătate: Ce investigații sunt acoperite conform noii legi

Indiferent de statutul profesional, toți românii contribuie la fondul de sănătate, dar nu toți beneficiază de aceleași servicii. În timp ce majoritatea au asigurare medicală și accesează analize și tratamente gratuite, există și persoane care nu sunt acoperite. Conform noilor reglementări, iată ce analize poți face gratuit chiar dacă nu ai asigurare de sănătate.

Citește și: Analize de laborator, decontate prin Casa de Sănătate, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia: Precizări pentru pacienți

De la 1 iulie, sistemul de sănătate din România a introdus modificări semnificative. Persoanele fără asigurare de sănătate pot acum beneficia de un set minim de analize gratuite, dar doar cu o recomandare de la medicul de familie. Acest proiect legislativ, adoptat recent, definește clar care sunt analizele accesibile fără asigurare.

Analizele disponibile fără asigurare de sănătate

În cazul în care există suspiciuni legate de boli grave, cum ar fi cancerul sau afecțiuni hepatice, medicul de familie poate emite un bilet de trimitere pentru investigații gratuite. Aceste investigații includ:

– Analize pentru hepatita B și C
– Investigații imagistice pentru detectarea bolilor oncologice

Pentru a beneficia de aceste analize, persoanele fără asigurare trebuie să fie înscrise pe listele unui medic de familie, fie în România, fie în străinătate. De asemenea, medicul trebuie să justifice motivele pentru care a emis biletul de trimitere.

Contextul cotizațiilor de sănătate

În mod obișnuit, românii activi profesional și pensionarii plătesc contribuții de asigurări de sănătate, conform Legii 227/2015. Contribuția individuală este de 5,5%, iar angajatorii contribuie cu 5,2%. Aceste contribuții sunt destinate să acopere servicii medicale de bază, urgențe și intervenții de urgență. Cu toate acestea, în practică, uneori aceste servicii sunt limitate, iar accesul la anumite analize poate necesita plata suplimentară.

Noua legislație asigură că, în ciuda lipsei asigurării, persoanele pot accesa investigații esențiale, contribuind astfel la prevenirea și tratarea timpurie a unor afecțiuni grave.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

70 de șoferi, testați pentru alcool și droguri de polițitii și jandarmii din Alba: Amenzi de peste 30.000 de lei și 6 permise reținute

Ziarul Unirea

Publicat

în

70 de șoferi, testați pentru alcool și droguri de polițitii și jandarmii din Alba: Amenzi de peste 30.000 de lei și 6 permise reținute În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea