Rămâi conectat

Oameni şi locuri

VIDEO | Mănăstirea Lupșa, una din cele mai vechi asezari monahale de pe Valea Arieșului: În trecut a fost școală, dar și atelier de pictură bisericească

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mănăstirea Lupșa, una din cele mai vechi asezari monahale de pe Valea Arieșului: În trecut a fost școală, dar și atelier de pictură bisericească

Mânăstirea Lupșa se află situată în județul Alba, în vârful Munților Apuseni, fiind una din cele mai vechi așezări monahale de pe Valea Arieșului.

În prezent, Mânăstirea Lupșa a fost reconsolidată, reușind astfel să se păstreze amprentele istoriei destul de bine, asigurându-i-se acesteia o durată de viață mai mare.

Istoricul Mânăstirii Lupșa din satul Mânăstire

Mănăstirea Lupșa a fost întemeiată de călugării ce sihastreau în Țara Moților, având de la început un mare rol duhovnicesc pentru satele din apropiere. Călugării de la Mănăstirea Lupșa duceau o viață isihastă în post și rugăciune.

Citește și: Video| Mănăstirea Râmeţ-”Grădina raiului din Apuseni”, o oază de linişte, îmbogăţită cu evlavie şi rugăciune, VEGHEATĂ de culmile stâncoase ale Munţilor Trascăului

Vechimea Mânăstirii Lupșa este destul de mare, peste aceasta trecând sute de ierni mohorâte și veri călduroase. Potrivit cercetătorilor, mânăstirea Lupșa este cea mai veche mânăstire din Munții Apuseni, fiind clădită în anul 1429 de boierul Stanislav, ce aparținea familiei Lupșa, din familia cneazului Cândea de Lupșa.

La mijlocul secolului XVIII, Mănăstirea Lupșa avea doar câțiva călugări în frunte cu egumenul Procopie. În timpul regimurilor totalitare ce au străbătut teritoriul țării, dar și sub dominația Imperiului Habsburgic, Mânăstirea Lupșa a primit diverse lovituri. În secolul al XVIII-lea mânăstirea Lupșa urma să fie dărâmată, însă episcopul Petru Paul Aron s-a împotrivit acestei măsuri, reușind astfel să o declare monument storic.

În anul 1820, mânăstirea Lupșa a fost dată în administrarea Bisericii Greco-catolice, urmând ca în anul 1948, aceasta să redevină mânăstire cu specific creștin ortodox.

Așezământul mănăstiresc cu obște de călugări a fost reînființat în 1992 la solicitarea credincioșilor de către Episcopul Andrei al Alba Iuliei.

După anul 1993, biserica a fost renovată, tencuită în interior și pictată. Lângă biserică s-a construit o clădire pentru stareție, chilii, trapeza și o bucătărie.

YouTube video

Chiliile construite în jurul Mânăstirii erau folosite pentru a fi educați copiii din regiune, aceasta servind drept școală, dar și ca un vestit atelier de pictură bisericească.

Înainte de 1820, în chiliile Mpnăstirii de la Lupșa a funcționat din vechi timpuri o școală bisericească de pregătire a tinerilor pentru preoți și cântăreți. Călugării erau dascăli, preoți și duhovnici atât pentru cei care învățau carte, dar și pentru sătenii de pe Valea Arieșului, fiind singura mănăstire din această zonă profund ortodoxă. Aici funcționa o școală și un atelier de pictură pe sticlă.

Inițial, mânăstirea Lupșa a fost construită doar din altar și naos, urmând ca în anul 1810 să îi fie adăugate turla și pronaosul. Icoanele mânăstirii Lupșa datează din secolul al XVII-lea.

Cum se ajunge la Mânăstirea Lupșa:

Pentru a ajunge aici este indicat să circulați pe următoarele drumuri naționale: DN 75 Turda-Baia de Arieș-Lupșa (70 km); sau DN 74 Alba Iulia-Zlatna-Abrud (70 km), DN 74A, Câmpeni (11 km), DN 75, Lupșa (15 km), mânăstirea Lupșa aflându-se foarte aproape de comuna ce îi poartă numele.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

VIDEO | Nicolae Linca, din Alba, singurul campion olimpic al României la box: Marele pugilist a câștigat medalia de aur la Melbourne în 1956 având degetul mare de la mâna dreaptă fracturat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nicolae Linca, din Alba, singurul campion olimpic al României la box: Marele pugilist a câștigat medalia de aur la Melbourne în 1956 având degetul mare de la mâna dreaptă fracturat Nicolae Linca, o legendă a boxului românesc și singurul campion olimpic al României la box, s-a născut, a trăit şi a murit în judeţul Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea