Rămâi conectat

Ştirea zilei

Președintele Joe Biden s-a retras din cursa pentru alegerile prezidenţiale 2024 din SUA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Președintele Joe Biden s-a retras din cursa pentru alegerile prezidenţiale 2024 din SUA

Actualul președinte al SUA, Joe Biden, se retrage de la alegerile prezidenţiale 2024 spunând că „este în interesul partidului meu și al țării”. Preşedintele american, în vârstă de 81 de ani, era contestat de mai multe săptămâni, analiştii întrebându-se dacă este apt din punct de vedere fizic să îşi exercite funcţia pentru încă patru ani.

Președintele a făcut anunţul după o campanie de presiune care a durat săptămâni întregi din partea liderilor democrați, a organizatorilor și a donatorilor, care vedeau tot mai mult că nu există nicio cale spre victorie atâta timp cât actualul președinte, aflat în dificultate, rămâne pe listă.

O prestație dezastruoasă la dezbaterea de luna trecută și aparițiile sale publice neuniforme de atunci nu au făcut decât să exacerbeze îngrijorările de lungă durată ale alegătorilor cu privire la faptul că președintele în vârstă de 81 de ani este prea bătrân pentru a servi încă patru ani, relatează The Guardian.

Decizia lui Biden de a se retrage din cursă, deși rămâne în funcția de președinte, încununează câteva săptămâni singulare în politica americană, ultimul episod uimitor dintr-un sezon electoral neobișnuit de tumultuos.

Anunţul lui Joe Biden

Într-o scrisoare postată pe contul său de social media, el a declarat că a fost cea mai mare onoare din viața sa să servească ca președinte. „Și, deși intenția mea a fost să candidez din nou, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii sarcinilor de președinte pentru restul mandatului meu”.

Biden a afirmat în declarația sa că se va adresa națiunii pe această temă săptămâna viitoare. Președintele Biden i-a mulțumit vicepreședintelui său Kamala Harris, spunând că a fost un „partener extraordinar”.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când un președinte american renunță la o candidatură pentru realegere, ceea ce amintește de decizia președintelui Lyndon Johnson de a nu candida pentru un al doilea mandat complet în 1968 – deși decizia lui Biden vine cu câteva luni mai târziu în campanie decât anunțul lui Johnson.

Campania politică din SUA a fost extrem de încărcată până acum, incluzând o tentativă de asasinat a lui Donald Trump.

Dar nici măcar tentativa de asasinat și efectul său tumultuos asupra cursei nu au putut opri pierderea de sprijin cu care se confrunta Biden în rândul democraților din Congres, care au devenit din ce în ce mai convinși că un eșec în noiembrie ar îneca și competițiile lor din buletinele de vot, notează CNN.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Pui de pisică, salvat de pompierii din Alba Iulia: A rămas blocat într-un copac de 5 metri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pui de pisică, salvat de pompierii din Alba Iulia: A rămas blocat într-un copac de 5 metri Un pui de pisică a fost salvat duminică noaptea de pompierii din Alba Iulia, după ce a rămas blocat într-un copac de 5 metri. Citește și: VIDEO | Misiune dificilă a pompierilor din Alba pentru salvarea unui cal […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea