Instituțiile Financiare Nebancare nu mai pot percepe dobânzi exorbitante: Noua lege se aplică și contractelor aflate în derulare
Instituțiile Financiare Nebancare nu mai pot percepe dobânzi exorbitante: Noua lege se aplică și contractelor aflate în derulare
O nouă lege care prevede plafonarea dobânzilor pentru împrumuturile de la instituții financiare nebancare (IFN) a trecut de Curtea Constituțională și urmează să fie promulgată.
Potrivit noii legi, unui client care are un credit nu i se poate cere să restituie mai mult de dublul sumei împrumututate, în contextul în care până acum dobânzile ajungeau și la 8.000%. Măsura se aplică și pentru contractele active.
Tot mai multe persoane au apelat la IFN-uri pentru a împrumuta diferite sume de bani, tocmai pentru ușurința cu care erau acordate creditele. Beneficiarii nu trebuiau să facă dovada adeverinței de venit, ci doar de actul de identitate.
Motivul pentru care IFN-urile acordau atât de ușor împrumuturile pentru persoanele fizice era tocmai faptul că dobânzile practicate, în medie de 7.000 – 8.000% le aduceau profituri enorme.
Legea, aprobată de Parlament în primăvară și validată de Curtea Constituțională, va fi trimisă pentru promulgare președintelui României. Dacă nu este solicitata reexaminarea, aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.
Legea stabilește limitarea dobânzilor excesive pentru a proteja consumatorii. Astfel, pentru creditele de consum, dobânda anuală efectivă (DAE) nu trebuie să depășească cu mai mult de 27 de puncte procentuale dobânda aplicată de BNR. În cazul creditelor ipotecare pentru investiții imobiliare, DAE nu poate depăși cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda BNR pe piața internă. De asemenea, ca excepție, pentru creditele de consum de maximum 5.000 lei, costul total al creditării nu va putea depăși 1% pe zi, iar suma totală plătibilă de consumator nu va putea fi mai mare decât dublul valorii creditului.
De asemenea, dacă nivelul DAE sau, după caz, costul total al creditării pe zi și/sau valoarea totală plătibilă de consumator depășesc plafoanele menționate anterior, aceste sume vor fi reduse, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie prin intermediul instanțelor judecătorești, fie prin apelarea la o entitate de soluționare alternativă a litigiilor.
Așadar, în situaţia depăşirii plafoanelor deja amintite, consumatorul va putea solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul va fi obligat să transmită acestuia, în termen de maximum 30 de zile de la primirea cererii corespunzătoare a consumatorului, o propunere, în scris, de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare. Aceste aspecte se vor aplica și în cazul cesiunilor de creanță.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Anunț prelungire apeluri de selecție proiecte măsurile: M1/6B, M2/2A, M3/6A EURI, M3/6A FEADR, M6/3A
Anunț prelungire apeluri de selecție GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER aferentă măsurilor: I.MĂSURA M1/6B-,,Dezvoltarea si modernizarea satelor din microregiunea Ţara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M1/6B-07/18.10.2024-31.10.2024 Data limita pentru depunerea proiectelor: 27 noiembrie 2024. II.MĂSURA M2/2A – ,,Soluţii inovative […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 14 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii