Rămâi conectat

Curier Județean

Comunitatea din Scărișoara, câștigătorea celei de-a patra etape zonale a Festivalului- concurs de tradiții și obiceiuri ,,Cultură pentru Cultură” organizat în Poiana Călineasa

Bera Larisa

Publicat

în

Comunitatea din Scărișoara, câștigătorea celei de-a patra etape zonale a Festivalului- concurs de tradiții și obiceiuri ,,Cultură pentru Cultură” organizat în Poiana Călineasa

Cea de-a patra etapă zonală ,,CULTURĂ PENTRU CULTURĂ” din acest an, desfășurată ieri, 14 iulie 2024, în POIANA CĂLINEASA și-a stabilit câștigătorii.

Citește și: MÂINE | Ultima etapă „Cultură pentru Cultură”, în Poiana Călineasa: Slujba de sfințire a Bisericii din Avram Iancu, oficiată de Înaltpreasfințitul Irineu, gastronomie și meșteșuguri tradiționale și spectacol folcloric

În urma jurizării, comunitatea din SCĂRIȘOARA a obținut Premiul I, fiind urmată de comunitatea din SĂLCIUA care a câștigat Premiul II.

Premiul III i-a revenit comunității din GÂRDA DE SUS și cel de-al IV-lea premiu a fost câștigat de comunitatea din ARIEȘENI.

Conform regulamentului festivalului-concurs ,,Cultură pentru Cultură”, comunitățile participante s-au prezentat cu elemente de Patrimoniu Cultural imaterial pentru următoarele secțiuni: Obicei tradițional / Solist vocal / Grup vocal / Rapsod popular / Poet popular / Solist instrumentist / Grup instrumental / Dans/suită de dansuri tradiționale / Minorități naționale / Meșteșuguri tradiționale / Gospodărie/expoziție etnografică / Gastronomie tradițională.

Festivalul-Concurs de Tradiții și Obiceiuri ,,CULTURĂ PENTRU CULTURĂ”, un proiect marca Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba, este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a Patrimoniului Cultural imaterial din județul Alba.

Ajuns la ediția a XVII-a, acest eveniment unic în România și în Europa aduce împreună comunități din mediul rural pentru a celebra și a menține vii tradițiile și obiceiurile străvechi.

Juriul concursului ,,CULTURĂ PENTRU CULTURĂ” reunește personalități marcante din domeniul Patrimoniului Cultural imaterial din România:

• ELISE STAN, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului ,,Vedeta populară” – TVR1.

• GHEORGHIȚA NICOLAE, specialist în etnologie și folclor, vicepreședinte al Asociației Naționale de Folclor din România, organism afiliat la Uniunea Mondială de Folclor, realizator de emisiuni folclorice, prezentator/moderator al emisiunii Tezaur Folcloric – TVR.

• DOINA IȘFĂNONI, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.

• IONUȚ FULEA, interpret de folclor, Președinte al Uniunii ARtiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România, inițiator al proiectului alături de Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Ultima etapă zonală „CULTURĂ PENTRU CULTURĂ” din acest an a fost organizată cu sprijinul Primăriei Comunei Gârda de Sus și al structurilor MAI din județul Alba (IPJ Alba și IJJ Alba), cărora le mulțumim pentru implicare, profesionalism și execelnta colaborare, și s-a încheiat cu un spectacol extraordinar, cu tema ,,Bicentenarul nașterii eroului națiunii române, Avram Iancu”, susținut de orchestra și soliștii Ansamblului Folcloric al Județului Alba: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița și Nicolae Plută, dirijor Alexandru Pal.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Județul Alba, reprezentat cu mândrie la Festivalul Național al Acordeonului din Estonia, „HARMOONIKA”

Bera Larisa

Publicat

în

Județul Alba, reprezentat cu mândrie la Festivalul Național al Acordeonului din Estonia, „HARMOONIKA” Grupul instrumental al Ansamblului Folcloric al Județului Alba din cadrul CCAB, format din trei artiști instrumentiști de talie națională (Marcel Oloieru-acordeon, Ștefan Petriman-vioară și Claudiu Crăciun-contrabas), au revenit din Estonia, acolo unde au luat parte și au reprezentat cu mare succes județul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea