Comunitatea din Scărișoara, câștigătorea celei de-a patra etape zonale a Festivalului- concurs de tradiții și obiceiuri ,,Cultură pentru Cultură” organizat în Poiana Călineasa
Comunitatea din Scărișoara, câștigătorea celei de-a patra etape zonale a Festivalului- concurs de tradiții și obiceiuri ,,Cultură pentru Cultură” organizat în Poiana Călineasa
Cea de-a patra etapă zonală ,,CULTURĂ PENTRU CULTURĂ” din acest an, desfășurată ieri, 14 iulie 2024, în POIANA CĂLINEASA și-a stabilit câștigătorii.
În urma jurizării, comunitatea din SCĂRIȘOARA a obținut Premiul I, fiind urmată de comunitatea din SĂLCIUA care a câștigat Premiul II.
Premiul III i-a revenit comunității din GÂRDA DE SUS și cel de-al IV-lea premiu a fost câștigat de comunitatea din ARIEȘENI.
Conform regulamentului festivalului-concurs ,,Cultură pentru Cultură”, comunitățile participante s-au prezentat cu elemente de Patrimoniu Cultural imaterial pentru următoarele secțiuni: Obicei tradițional / Solist vocal / Grup vocal / Rapsod popular / Poet popular / Solist instrumentist / Grup instrumental / Dans/suită de dansuri tradiționale / Minorități naționale / Meșteșuguri tradiționale / Gospodărie/expoziție etnografică / Gastronomie tradițională.
Festivalul-Concurs de Tradiții și Obiceiuri ,,CULTURĂ PENTRU CULTURĂ”, un proiect marca Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba, este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a Patrimoniului Cultural imaterial din județul Alba.
Ajuns la ediția a XVII-a, acest eveniment unic în România și în Europa aduce împreună comunități din mediul rural pentru a celebra și a menține vii tradițiile și obiceiurile străvechi.
Juriul concursului ,,CULTURĂ PENTRU CULTURĂ” reunește personalități marcante din domeniul Patrimoniului Cultural imaterial din România:
• ELISE STAN, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului ,,Vedeta populară” – TVR1.
• GHEORGHIȚA NICOLAE, specialist în etnologie și folclor, vicepreședinte al Asociației Naționale de Folclor din România, organism afiliat la Uniunea Mondială de Folclor, realizator de emisiuni folclorice, prezentator/moderator al emisiunii Tezaur Folcloric – TVR.
• DOINA IȘFĂNONI, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.
• IONUȚ FULEA, interpret de folclor, Președinte al Uniunii ARtiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România, inițiator al proiectului alături de Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.
Ultima etapă zonală „CULTURĂ PENTRU CULTURĂ” din acest an a fost organizată cu sprijinul Primăriei Comunei Gârda de Sus și al structurilor MAI din județul Alba (IPJ Alba și IJJ Alba), cărora le mulțumim pentru implicare, profesionalism și execelnta colaborare, și s-a încheiat cu un spectacol extraordinar, cu tema ,,Bicentenarul nașterii eroului națiunii române, Avram Iancu”, susținut de orchestra și soliștii Ansamblului Folcloric al Județului Alba: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița și Nicolae Plută, dirijor Alexandru Pal.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii