Rămâi conectat

Curier Județean

Noua lege pentru școlile de șoferi din România, intră în vigoare din 8 august 2024. Ce trebuie să sție șoferii

Bera Larisa

Publicat

în

Noua lege pentru școlile de șoferi din România, intră în vigoare din 8 august 2024. Ce trebuie să sție șoferii

Pe 8 august 2024, se introduc reguli noi pentru școlile de șoferi. Prevederile legale îi vizează pe șoferii care dețin deja un permis de conducere pentru categoria B.

Citește și: Cod rutier 2024: Poliția rutieră poate reloca mașinile parcate regulamentar. În ce condiții se aplică noile reguli

Ordinul 1.783/2024 modifică anexele nr. 1 și 3 ale Ordinului ministrului Transporturilor 733/2013, stabilind reguli pentru autorizarea școlilor de șoferi și a instructorilor auto, atestarea profesorilor de legislație rutieră și a instructorilor de conducere, precum și organizarea cursurilor teoretice și practice necesare pentru obținerea permisului auto.

Legea va permite deținătorilor de permise auto categoria B să conducă și motociclete cu transmisie automată, de maxim 125 cmc, 11 kW putere și un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, ce înainte puteau fi conduse doar de persoanele care aveau permis auto categoria A1.

Ce trebuie să facă șoferii, mai exact?

Pentru a putea conduce aceste motociclete, șoferii categoria B trebuie să aibă cel puțin 24 de ani, o experiență de conducere de cel puțin doi ani și să urmeze un curs de pregătire practică de minimum zece ore la o școală de șoferi. Școlile de șoferi nu trebuie să fi avut autorizația retrasă în ultimul an pentru a putea organiza aceste cursuri.

Cursurile pentru șoferii categoria B care vor să conducă motociclete de până la 125 cmc vor include cel puțin zece ore de pregătire practică, din care primele patru ore vor fi în poligon. Evaluarea teoretică va avea loc după finalizarea pregătirii teoretice. Evaluarea practică va avea loc după finalizarea pregătirii practice. Evaluarea teoretică trebuie susținută în cel mult 60 de zile de la evaluarea practică.

Cum se pot organiza astfel de cursuri?

Pentru a organiza aceste cursuri, școlile de șoferi trebuie să depună documentele motocicletelor care îndeplinesc condițiile, inclusiv certificatul de agreare emis de Registrul Auto Român (RAR), la Autoritatea Rutieră Română. (Certificatul de agreare emis de Registrul Auto Român (RAR) trebuie să confirme că motocicletele sunt dotate cu transmisie automată.)

Noile reguli sunt necesare deoarece, deși legislația rutieră a fost modificată pentru a permite șoferilor categoria B să conducă motociclete din categoria A1, modificările legislative nu puteau fi aplicate fără aceste reglementări.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Rezultate remarcabile pentru ISU Alba: Popa Ioan și Avram Mihai au obținut locul I, la etapa națională a Concursului “Cel Mai Puternic Pompier”

Bera Larisa

Publicat

în

Rezultate remarcabile pentru ISU Alba: Popa Ioan și Avram Mihai au obținut locul I, la etapa națională a Concursului “Cel Mai Puternic Pompier” Patru pompieri din cadrul ISU Alba au participat în cursul acestor zile la etapa națională a Concursului “Cel Mai Puternic Pompier”, care a reunit aproape 100 de salvatori militari din 28 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea