ADMITERE LICEU 2024 în Alba: S-a publicat ierarhia elevilor, pe edu.ro, după notele obținute la Evaluarea Națională
ADMITERE LICEU 2024 în Alba: S-a publicat ierarhia elevilor, pe edu.ro, după notele obținute la Evaluarea Națională
CLICK PENTRU: Ierarhia elevilor din Alba după notele obținute la Evaluarea Națională
Ministerul Educației publică miercuri, 10 iulie, pe site-ul admitere.edu.ro ierarhia în Alba și celelalte județe a absolvenţilor claselor a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională 2024 și vor să se înscrie la liceu. Completarea fişelor de înscriere începe joi, 11 iulie. Repartizarea computerizată este programată pentru 24 iulie.
Admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat pentru anul şcolar 2024 – 2025 se va desfășura potrivit prevederilor Ordinului nr. 6.154/31.08.2023 și a anexelor aferente. Potrivit ministerului Educaţiei, în acest document se regăseşte inclusiv Metodologia de organizare şi desfăşurare şi structura probelor de aptitudini pentru admiterea în liceele vocaționale.
Ghid pentru admiterea la liceu 2024
Ministerul Educaţiei a realizat un Ghid privind admiterea la liceu 2024. Materialul, postat pe site-ul instituției, face recomandări pentru părinţi şi candidați, cărora le cere să fie atenţi la specializările alese, dar şi să aibă un număr suficient de opţiuni, astfel încât elevii să nu rămână nerepartizaţi. Documentul a fost publicat inclusiv de ministrul Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.
Citește și: Rezultate finale Evaluare Națională 2024, în Alba: Peste 200 de elevi, cu note mai mari după contestații. Cea mai spectaculoasă creștere, de 1,45 de puncte
Concret, ghidul pentru admiterea la liceu 2024 conține detalii considerate importante de ministerul Educației. Le redăm mai jos:
Când vei completa opțiunile?
În perioada 11-22 iulie 2024, alături de părinți și de profesorii diriginți.
Informează-te la școala pe care ai absolvit-o asupra programului pentru completarea opțiunilor!
Repartizarea pe locurile speciale pentru romi și CES
15-16 iulie 2024 — completarea opțiunilor
18 iulie 2024 – repartizarea candidaților și comunicarea rezultatelor
Atentie! Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru romi/CES și cei care au fost repartizați și solicită renunțarea la loc pot participa la repartizarea computerizată.
Admiterea în învățământul special
15-16 iulie 2024 — înscrierea și repartizarea candidaților
Ce este recomandat să faci înainte de completarea opțiunilor:
-Realizează o listă cu specializările pe care le dorești și codurile aferente acestora!
-Pentru a te orienta, verifică ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția ta în ierarhia județeană/a Municipiului București! Verificarea este una orientativă și nu îți limitează în niciun fel opțiunile!
-Odată identificate liceele și specializările pe care le dorești, creează-ți o listă cu acele coduri care corespund opțiunilor tale, în ordinea preferințelor — de la cea mai dorită, la cea mai puțin dorită!
-Asigură-te că lista cuprinde un număr mare de opțiuni și că numărul locurilor corespunzător opțiunilor tale depășește poziția ta în ierarhie!
Cum se completează opțiunile în fișa de înscriere?
-Codurile specifice fiecărei specializări (regăsite în Broșura de admitere a fiecărui județ/a municipiului București) se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în casuțele din josul paginii.
-Completează cât mai multe opțiuni — calculatorul nu va trece la următorul candidat până ce nu verifica toate opțiunile tale și până ce nu vei fi repartizat la una din ele!
-Fii foarte atent la modul în care completezi codurile! Prea putine optiuni/coduri sau coduri introduse gresit pot duce la nerepartizarea ta sau la repartizarea la o specializare nedorita!
-După completarea fisei si introducerea optiunilor în calculator, vei primi fisa completata, pentru verificare! Asigura-te ca totul este corect, inainte de a o semna!
Candidezi în alt județ? Iată ce trebuie să știi:
-Poți opta pentru repartizare într-un singur județ.
-Codurile se preiau din broșura județului în care vrei să fii repartizat!
-După admitere, vei depune dosarul la liceul în care ai fost admis.
Ce se întâmplă după repartizarea computerizată?
-Între 25 și 30 iulie 2024, vei depune dosarul la școala la care ai fost repartizat.
-Urmărește canalele de informare ale liceului în care ai fost admis, pentru programul înscrierilor!
Situații speciale după repartizare? Care sunt? Cum se soluționează?
-Între 31 iulie și 2 august 2024, se soluționează cazurile speciale.
Poate fi vorba despre situații medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaților gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.
Dacă te încadrezi într-una din situațiile speciale, ține cont că, pentru a putea participa la această etapă, trebuie să ai cel puțin media ultimului admis în clasa în care vrei să te muți și să existe locuri în clasa respectivă. Aceste condiții se aplică tuturor cazurilor speciale, cu excepția candidaților gemeni.
Situațiile speciale se soluționează la nivelul Comisiei județene de admitere/al Comisiei de admitere a municipiului București. Urmărește canalele de comunicare ale inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, pentru a avea informații despre modalitatea de depunere a cererilor pentru această etapă și pentru a ști care sunt documentele necesare!
Au trecut toate etapele anterioare și nu ești, încă, înscris într-un liceu?
-Poți participa la etapa a II-a de admitere!
Calendarul pentru etapa a II-a de admitere:
-Pe 2 august 2024 se vor afișa locurile libere rămase la sfârșitul primei etape.
-Între 12 și 14 august va avea loc înscrierea candidaților.
-În 19-20 august va avea loc repartizarea candidaților, la nivel de Comisie județeană de admitere/a municipiului București.
Urmărește canalele de comunicare ale inspectoratului școlar din județul tău, pentru a afla, în timp util, informații cu privire la înscriere și la desfășurarea probelor de aptitudini sau a celor de verificare a competențelor la o limbă modernă!”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii