Rămâi conectat
MA-RA-MU

Opinii - Comentarii

6 iulie | Se sărbătorește Sfântul Sisoe: Ucenic al Sfântului Antonie cel Mare. De unde vine expresia „Sfinte Sisoe!” şi ce înseamnă

Bera Larisa

Publicat

în

6 iulie | Se sărbătorește Sfântul Sisoe: Ucenic al Sfântului Antonie cel Mare. De unde vine expresia „Sfinte Sisoe!” şi ce înseamnă

Pe 6 iulie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Sisoe, despre care se cunosc puține detalii, chiar dacă a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare.

Citește și: Calendar ortodox IULIE 2024: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii

Românii din întreaga ţară sunt obişnuiţi să prăznuiască cel puţin câte un sfânt în fiecare zi. Iar sâmbătă, 6 iulie, este prăznuit Sfântul Sisoe cel Mare, sfânt de la care a pornit, practic, şi celebra expresie „Sfinte Sisoe!”.

Sfântul Sisoe a primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, de a scoate duhurile rele din oameni, dar şi puterea de a învia morţii, fiind renumit pentru minunile săvârşite.

Cine a fost Sfântul Sisoe

Cum spuneam, Sfântul Sisoe a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare şi s-a remarcat inclusiv prin faptul că s-a nevoit în pustia Egiptului nu mai puţin de 72 de ani. Despre Sfântul Sisoe se spune că postea atât de mult încât ajungea să nu mănânce nimic timp de mai multe zile.

Sfântul Cuvios Sisoe a trecut la cele veşnice în 429, după ce a căutat, aproape în permanenţă, locuri din deşertul Egiptului în care să se roage în linişte, deşertul Egiptului fiind, practic, o prelungire a Deşertului Sahara.

Minuni săvârşite de Sfântul Sisoe

Sfântul Sisoe avea puterea de a vindeca bolnavii, de a scoate duhurile rele din oameni şi de a învia morţii, astfel că a devenit renumit inclusiv pentru minunile săvârşite. Conform crestinortodox.ro, o astfel de minune a avut în prim plan un copil pe care Sfântul Sisoe l-a trezit din morţi.

Concret, un bărbat se îndrepta cu fiul său spre chilia Sfântului Sisoe, pentru a primi binecuvântare. Pe drum, copilul moare, dar tatăl său, fără să se teamă, şi-a continuat drumul cu fiul său în braţe. A ajuns în chilia Sfântului Sisoe, a primit binecuvântarea, iar apoi şi-a lăsat fiul la picioarele Sfântului Sisoe. Neştiind despre situaţia băiatului, Sfântul Sisoe i-a spus acestuia „ridică-te şi du-te afară”, iar copilul s-a ridicat şi a ieşit din chilie, spre uimirea tatâlui său.

A fost momentul în care tatăl copilului i s-a destăinuit Sfântului Sisoe, spunându-i acestuia că băiatul era mort, iar Sfântul Sisoe i-a sugerat să nu dezvăluie nimic din ceea ce s-a întâmplat până la moartea sa.

De unde vine expresia „Sfinte Sisoe!” şi ce înseamnă

Tradiţia spune că expresia „Sfinte Sisoe!” a pornit chiar de la Sfântul Sisoe şi reprezintă o expresie simplă de uimire, un mod prin care bătrânul Sisoe ne-a transmis, practic, lectia simplităţii.

Se spune că oamenii obişnuiau să exclame „Sfinte Sisoe!” când vedeau simplitatea acestuia şi stilul auster de viaţă, pentru că se spune că Sfântul Sisoe obişnuia să se roage atât de mult încât chiar uita să mănânce zile întregi la rând.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea