Rămâi conectat

Actualitate

Bugetul schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului” – majorat cu 646 de milioane de lei

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bugetul schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului” – majorat cu 646 de milioane de lei

Guvernul a aprobat recent ordonanţa de urgenţă prin care bugetul schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului” se majorează cu 646 de milioane de lei şi se prelungeşte termenul de aplicare a ajutorului.

Potrivit unui comunicat al Executivului, actul normativ modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 7/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului”, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi articolul 12 alin. (1) din Legea nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit şi afaceri maritime, gestionate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin instrumente financiare de garantare şi creditare, precum şi pentru susţinerea obiectivelor naţionale de politică agricolă şi pentru modificarea unor acte normative în contextul crizei din Ucraina.

Prin această ordonanţă de urgenţă, se majorează bugetul schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului” cu 646 de milioane de lei, respectiv de la 815,5 milioane lei, la maximum 1.461,5 milioane lei şi, totodată, se prelungeşte termenul de aplicare a ajutorului, prin prorogarea termenului de încheiere a acordurilor de finanţare până la 31 decembrie 2024 şi a termenului de plată a grantului până la 31 decembrie 2030.

Citește și: IMM PLUS 2024 – schema de ajutor de stat: Sumele alocate pe programe și cum se acordă sprijinul

Prin această schemă de ajutor de stat, MADR acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 de luni, fără a depăşi cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanţare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar, precizează Guvernul.

Rata dobânzii aferentă creditelor este rata dobânzii formată din ROBOR la 3 luni, plus o marjă de maximum 1,95% pe an.

În data de 2 mai 2024, Comisia Europeană a adoptat modificarea Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, prin care prelungeşte până la data de 31 decembrie 2024 posibilitatea statelor membre de a acorda ajutoare de stat sub forma granturilor suportate de la bugetul naţional pentru beneficiarii din sectorul producţiei agricole primare, mai menţionează sursa citată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

APIA primeşte până în luna august cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

APIA primeşte până în luna august cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 Apicultorii pot depune, până în 31 iulie inclusiv, cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027. Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), finanţarea se face din Fondul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea