Rămâi conectat

Curier Județean

Noi îngrijorări în rândul medicilor de familie din Alba: Noile acte adiționale nu menționează valoarea punctelor pe servicii și per capita pe semestrul IV din 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi îngrijorări în rândul medicilor de familie din Alba: Noile acte adiționale nu menționează valoarea punctelor pe servicii și per capita pe semestrul IV din 2024

Prima zi a lunii iulie 2024 aduce noi îngrijorări în rândul medicilor de familie din Alba, în condițiile în care noile acte adiționale nu menționează valoarea puctelor pe servicii și per capita, pe semestrul IV al anului.

Astfel, medicii de familie solicită soluționarea de urgență a problemelor generate de condițiile prevăzute în contractele de prestări servicii medicale, în contextul în care sursa de finanțare pentru trimestrul IV al acestui an nu este precizată.

Hotărârea de Guvern nr. 687/2024 a generat ambiguități privind perioada prelungirii contractelor și valoarea garantată a punctelor per capita și pe serviciu medical, pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024. Aceste neclarități afectează predictibilitatea și stabilitatea financiară a furnizorilor și, implicit, capacitatea acestora de a oferi servicii medicale populației.

Colegiul Medicilor din România a solicitat fie prelungirea contractelor de prestări servicii doar pentru perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2024, fie specificarea clară a valorilor garantate a punctelor per capita și pe serviciu medical, pentru trimestrul IV, care nu pot fi mai mici decât cele înscrise pentru trimestrul III, în conformitate cu negocierile purtate între Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Colegiul Medicilor din România. Acestea sunt singurele opțiuni care permit redactarea actelor adiționale cu respectarea cadrului legal, prevenind astfel eventuale litigii.

Se subliniază de asemenea importanța semnării acestor contracte și a asigurării unei finanțări adecvate, până la finalul anului, pentru a menține continuitatea și calitatea serviciilor medicale oferite în cadrul asistenței medicale primare și ambulatoriului de specialitate, ceea ce înseamnă peste 20.000 de furnizori.

Reamintim că tarifele pentru medicii de familie și din ambulatoriu se mențin la același nivel până la sfârșitul anului, după cum anunța Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) care a propus inițial reduceri semnificative cuprinse între 22,5% și 35,8%. În aprilie, ministrul Finanțelor a confirmat menținerea tarifelor până la sfârșitul anului, cu alocarea a 2,1 miliarde de lei din buget.

Decizia a fost confirmată în aprilie 2024 și de Colegiul Medicilor din România (CMR), după negocieri cu CNAS privind contractul-cadru și normele de aplicare ale acestuia, conform sursei citate.

În 2024, în medicina primară, punctul per capita rămâne la 12 lei, iar punctul pe serviciu medical la 8 lei. În asistența medicală ambulatorie de specialitate, punctul pe serviciu medical se menține la 4,5 lei.

Totodată, medicii de familie nu sunt de acord cu dubla sancțiune prevăzută la pct 16. alin. (21) lit. b) „începând cu a doua constatare, recuperarea contravalorii medicamentelor prescrise fără a se respecta prevederile art. 7 lit. k) şi recuperarea sumei de 200 de lei pentru fiecare medicament pentru care nu a fost respectată obligaţia prevăzută la art. 7 lit. k).”, având în vedere că măsura este excesivă și abuzivă, mai spun aceștia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Mai multe localități din județul Alba vor avea apă potabilă cu „porția”. Zonele afectate

Bera Larisa

Publicat

în

Mai multe localități din județul Alba vor avea apă potabilă cu „porția”. Zonele afectate Luni, 1 iulie 2024, SC APA CTTA SA Alba a anunțat programul de raționalizare al apei potabile, din cauza caniculei și implicit al consumului mare de apă. Zonele afectate sunt Unirea, Noșlac, Câlnic, Gârbova, Cricău, Tibru și Craiva. Citește și:  SC […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea