Rămâi conectat

Curier Județean

Alba înregistrează a treia cea mai mică rată a mortalităţii infantile din țară

Unirea Ziarul

Publicat

în

Alba înregistrează a treia cea mai mică rată a mortalităţii infantile din țară

După capitală şi Ilfov, Alba este judeţul cu cea mai mică rată a mortalităţii infantile, potrivit unui raport publicat recent de către organizaţia „Salvaţi Copiii” România. Din nefericire, România își dispută cu Bulgaria primul loc la mortalitate infantilă din Uniunea Europeană.

Rata mortalității infantile la nivel naţional a urcat, din nou, la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior. Asta în condiţiile în care aparatura medicală din maternități și secții de neonatologie are o vechime medie de 8 ani și este în multe cazuri depășită tehnologic.

De asemenea, România are un deficit cronic de medici neonatologi, specializare care înregistrează cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate, respectiv 40%.

Cea mai mică rată a mortalității infantile este în București – 2,5 la mia de copii născuți vii, Ilfov – 3,3 la mie şi Alba – 3,6 la mie. În Transilvania urmează Cluj – 4,5 la mie, în schimb, judeţul Sălaj, cu 10,5 la mie, are o rată a mortalității infantile de peste patru ori mai mare decât cea înregistrată în București. În topul judeţelor cu rata mortalităţii infantile mare se află şi Hunedoara – 8,3 la mie şi Mureș – 7,8 la mia de copii născuți vii.

Citește și: Județul Alba, rată a mortalității infantile mai mare ca media pe țară: Situația e similară în toate județele Regiunii Centru

Adriana Dan, şef secție Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgență București, a explicat urgența dotării cu aparatură medicală de ultimă generație a secțiilor de neonatologie și maternităților: „Puțină lume știe că cel mai mare risc de deces din viața unui copil este în perioada neonatală; aproximativ 50% dintre toate decesele copiilor au loc în primele 28 de zile de viață, iar reducerea spectaculoasă a numărului de decese la vârsta 0-1 an în ultimii 30 de ani nu este proporțională pentru toate subcategoriile de vârstă: mortalitatea neonatală a scăzut mult mai puțin comparativ cu celelalte etape de vârstă.

Cu tot ceea ce s-a obținut, înregistrăm încă indicatori de mortalitate infantilă dubli față de media UE, cauza principală (în mai mult de o treime dintre cazuri) fiind prematuritatea. Echipamentele medicale necesare în secțiile de terapie intensivă neonatală trebuie să fie foarte performante și actualizate periodic pentru a fi corespunzătoare nevoilor unor bebeluși de 24-25 de săptămâni de gestație și 500 de grame”.

„Salvați Copiii” România a lansat campania „Camera cea mai mică” – un spațiu de doar 0,2 metri pătrați, dimensiunea unui incubator, care poate face diferența între viață și moarte pentru acești copii. „Camera cea mai mică” poate fi pusă la dispoziția spitalelor care au nevoie de ea, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către Organizația „Salvați Copiii”.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația „Salvați Copiii” a dotat 126 de unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, inclusiv din Alba, cu peste 1.770 de echipamente vitale, investind peste 11 milioane de euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Elemente de construcție, luate de vântul puternic din Alba Iulia: Intervin pompierii cu o autoscară pentru a le îndepărta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elemente de construcție, luate de vântul puternic din Alba Iulia: Intervin pompierii cu o autoscară pentru a le îndepărta Pompierii din Alba Iulia intervin sâmbătă după-masa pentru îndepărtarea unor elemente de construcție, cel mai probabil luate de vântul puternic. Citește și: 20 iulie 2024 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Vijelii puternice și rafale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea