Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani
Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani
Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul 2025.
Indexarea are loc în temeiul legii. În doi ani, din cauza inflației mari, creșterea taxelor locale la Alba Iulia a fost exorbitantă: 13,8% pentru acest an și 10,4% pentru 2025. Primăria Alba Iulia avea, chiar și anul trecut, posibilitatea să scadă baza de impozitare pentru a mai reduce din sarcina fiscală împovărătoare pentru agenții economici, așa cum au procedat și alte primării din România.
Proiectul privind indexarea taxelor și impozitelor locale nu a fost în consultare publică. Reprezentanții instituției au declarat pentru ziarulunirea.ro că, potrivit legii, dezbaterea publică nu era obligatorie și nici nu au considerat necesar să o facă.
Practica primăriei Alba Iulia de a nu face o consultare publică aruncă orașul Marii Uniri în rândul comunelor. Cam toate orașele reședință de județ, chiar dacă era vorba de o indexare, au făcut consultări publice. Era normal, ca o dovadă de respect față de cetățeni și agenții economici, să îi consulte cu privire la indexarea taxelor și impozitelor locale. Alte administrații au considerat probabil că e important să dezbată ce se va face cu acești bani: creșe, grădinițe, asfaltarea unor drumuri sau, cum ar fi la Alba Iulia, plata salariilor de nababi ale primarului Gabriel Codru Pleșa – 32.603 de lei, și ale viceprimarilor Emil Antoniu Popescu și Marius Filimon, 28.980 de lei.
Citește și: E jale! Taxele și impozitele locale 2024, la Alba Iulia, cresc cu 13,8%
Dezbaterea publică ar fi fost importantă pentru a afla opinia cetățenilor referitoare la nivelul taxelor și impozitelor locale din Alba Iulia, nu doar pentru a informa ce investiții se vor face din aceste indexări.
Dacă este să ne raportăm la cheltuielile de personal din bugetul anului 2024 al primăriei Alba Iulia și la numărul de angajați din aparatul propriu, veniturile medii brute ale acestora sunt cu circa 65% în medie mai mari decât media veniturilor din mediul privat din județul Alba.
Potrivit proiectului, pentru anul fiscal 2025 orice impozit sau orice taxă locală care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei sume în lei și care constituie venit la bugetul local al municipiului Alba Iulia se indexează cu rata inflației pe anul 2023, respectiv 10,4%, aplicată la impozitele și taxele locale stabilite în anul fiscal 2024, cu excepția impozitului/taxei pe clădiri care se actualizează anual în baza valorilor clădirilor și terenurilor acoperite de acestea, cuprinse în studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.
Citește și: E jale! TAXE și IMPOZITE noi sau majorate de Guvern pentru 2024 – anul în care „nu cresc taxele și impozitele!”
Conform Art. 3 în hotărârea privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale, alte taxe, taxe speciale și amenzile aplicabile în anul 2025, orice impozite sau orice taxe locale, care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei sume în lei și care constituie venit la bugetul local al municipiului Alba Iulia, vor fi calculate ținându-se cont de rata inflației pe anul 2023, respectiv 10,4%, aplicată la impozitele și taxele locale stabilite în anul fiscal 2024, cu excepția impozului sau taxei pe clădiri, care se actualizează anual în baza valorilor clădirilor și terenurilor acoperite de acestea, cuprinse în studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România. În cazul sumelor menționate în tabelul prevăzut la art. 470 alin. (5) și (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se aplică dispozițiile art. 2.
Prin HCL nr. 497/2023 au fost aprobate nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale, alte taxe, taxe speciale și amenzile aplicabile în anul 2024. În conformitate cu prevederile art. 491 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, așa cum a fost modificat prin art. I pct. 116 din OG nr. 16/2022 privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar fiscale, „în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor şi Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cu excepţia impozitului/taxei pe clădiri care se actualizează anual în baza valorilor clădirilor şi terenurilor acoperite de acestea, cuprinse în Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din
România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan