Problema ciorilor a revenit odată cu primăvara. Cine o rezolvă?
Problema ciorilor a revenit odată cu primăvara. Cine o rezolvă?
Problema ciorilor din municipiul Aiud și din alte administrații locale nu este nouă, ea revine în fiecare iarnă și primăvară. Dacă te plimbi prin locurile în care mai există brazi, pini sau copaci mai înalți, ai parte de surprize neplăcute constând în disconforturi olfactive, sonore sau mai știe Dumnezeu de care, la care se pare că administrațiile nu au nicio soluție.
Și în municipiul Aiud, oamenii au fost obligați să se acomodeze cu… ciorile. O plimbare prin zona spitalului municipal sau prin locurile în care „unii gospodari” nu și-au „retezat” de la rădăcină pinii, brazii sau copacii mai înalți, care au o coroană dezvoltată, așa cum procedează mai nou administrația locală, riscă să se transforme în una regretabilă.
Zburătoarele respective te pot întâmpina cu mirosuri greu de suportat sau chiar cu o surpriză care să-ți păteze hainele. Mulți susțin că una dintre cauze ar fi dispariția plopilor de pe marginea „drumurilor comuniste”, care a obligat ciorile să „migreze” spre centrele urbane.
Din cauza căldurii, în unele locuri din localități mirosurile degajate sunt de nesuportat. Dacă acum, în primăvară, miroase așa, oare la ce să se aştepte locuitorii la vară? Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a mai scăpat de necaz deoarece, în urma modernizărilor și amenajărilor făcute, s-au cam „rărit” pinii și brazii, care asigurau suport pentru cuiburile înaripatelor, dar și ozonul, element obligatoriu și necesar vindecări bolnavilor internați.
Citește și: Parcul din centrul Albei Iulia, numit parcul cu ciori, murdar şi urât mirositor. Lucian Blaga „pătat” pe cap
Acum, odată cu venirea timpului cald, ciorile și-au făcut cuiburi, iar copacii pe care s-au așezat, trotuarele și împrejurimile sunt pline de excremente. Marele avantaj este al celor care au avut inițiativa de a-și înființa spălătorii auto. Afacerile acestora vor lua avânt deoarece proprietarii de mașini din municipii și localități arondate vor apela mult mai des la serviciile acestora în încercarea de a-și proteja, pe cât posibil, vopseaua autoturismelor.
Se pare că aceste păsări nu pot fi „deranjate”.
Cineva de la administrația spaţiului public din Aiud, în urmă cu 2 ani, a afirmat, la cererea unui cetățean care dorise să fie ajutat să dea jos două cuiburi din pinul din fața casei, că nu poate face nimic deoarece este o „specie ocrotită de lege”.
Citește și: Un punkist, îmblânzitor de ciori la Alba Iulia. Vorbeşte limba animalelor, dar se înţelege şi cu Marius Moga
De curând, mai mulți fermieri mi-au relatat o îngrijorare a lor, legată tot de ciori, afirmând că înmulţirea excesivă a acestor păsări a devenit un adevărat pericol pentru culturile agricole. Cioara de semănătură şi cioara grivă sunt păsări omnivore şi oportuniste, care se hrănesc cu orice. Problema ridicată de fermieri este destul de serioasă:
„Știm că, mai nou, cioara a ajuns să fie o pasăre ocrotită, dar la oricât echilibru ecologic s-ar veghea, cum spun unii, numărul ciorilor crește în fiecare an și ne provoacă pagube. Mai mult, a început să contribuie chiar și la dezechilibrul ecosistemelor. Parcă nu ne ajungea seceta care se resimte bine în unele locuri și care a compromis unele culturi, peste aceasta au venit ca niște nori negri stolurile de ciori, care fac o gălăgie infernală și ne distrug semănăturile”, ne-a declarat un fermier.
La cererea și plângerile făcute de către fermierii care au suferit pagube însemnate, ciorile au ajuns subiect de discuţie inclusiv în mediile politice. Întrebarea este: ce fac administrațiile publice în această problemă?
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii