Radu Vasile Balogh, cursant la Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” din Alba Iulia a câștigat Marele Premiu la Festivalul Național de Muzică Populară „Meleaguri Brâncușiene” din Târgu Jiu
Radu Vasile Balogh, cursant la Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” din Alba Iulia a câștigat Marele Premiu la Festivalul Național de Muzică Populară „Meleaguri Brâncușiene” din Târgu Jiu
Radu Vasile Balogh, cursant al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, a câștigat Marele Premiu la Festivalul Național de Muzică Populară „Meleaguri Brâncușiene din Târgu Jiu. Au participat 38 de concurenți la competiție.
Citește și: Angajații din muzee și biblioteci vor declanșa o grevă de avertisment începând de joi: Ce spune liderul sindicatului din Alba Iulia
Citește și:
Dinamismul dansurilor populare, cântecele din diverse regiuni etnofolclorice ale țării și pasiunea tinerilor concurenți au fost ingredientele celei de-a VII-a ediții a Festivalului Național de Muzică Populară „Meleaguri Brâncușiene”, eveniment organizat de Consiliul Județean Gorj, Școala Populară de Artă „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și Ansamblul Profesionist Doina Gorjului, în colaborare cu posturi de radio și televiziuni locale și naționale.
38 de concurenți, reprezentând marile zone etnografice ale țării, au urcat pe scena festivalului, demonstrând prin repertoriul ales și calitățile interpretative că pot merge pe drumul cântecului popular românesc.
Prestațiile lor artistice au fost apreciate de juriul de specialitate format din Gheorghiță Nicolae președintele juriului, specialist în etnologie și folclor, realizator de emisiuni folclorice, prezentator/moderator al emisiunii „Tezaur folcloric”, vicepreședinte al Asociației Naționale de Folclor din România, organism afiliat la Uniunea Mondială de Folclor, Doina Isfanoni – doctor, istoric de artă, cercetător, etnolog – Muzeul Național al Satului „Dimitri Gusti” din București, Claudia Torop – interpret de folclor, director artistic „Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului” , Eugen Petre Sandu – profesor universitar doctor abilitat, Departamentul de Arte și Muzică de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, autor de studii etnomuzicologice, dirijor și compozitor și Adriana Grigoraș – violonist, compozitor, dirijor al Orchestrei Naționale Radio.
Astfel, marele premiu și trofeul festivalului a ajuns la Radu Vasile Balogh de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.
La secțiunea canto muzică populară – categoria 12-15 ani, premiul I a fost adjudecat de Miruna Iustina Gireadă de la Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani, iar la categoria 16-25 de ani de către Iuliana Bianca Mirică de Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila.
La secțiunea instrumente populare, categoria 12-15 ani, premiul I a fost obținut de Nectarie Popescu de la Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani, în vreme ce Alexandru Costin Cioiu, de la Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a fost răsplătit cu premiul I la categoria 16-25 ani.
S-au acordat și câteva premii speciale pentru autenticitatea costumului tradițional, pentru autenticitatea repertoriului, premiul special Camelia Argint și premiul special al orchestrei Ansamblului Folcloric „Maria Lătărețu”.
Potrivit organizatorilor, scopul acestui festival-concurs este de a încuraja și de a contribui la descoperirea a cât mai multor talente.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 5 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 9 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi