Adunare generală „cu scântei” la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Alba Iulia
Angajaţii, cenzorii şi membrii Consiliului Director sunt învinuiţi de către pensionari că îşi acordă lor înşile prea multe drepturi financiare! La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc Adunarea Generală Anuală a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Alba Iulia, având pe ordinea de zi o dare de seamă a Consiliului Director, la încheierea, anul acesta, a mandatului de patru ani cu care a fost învestit, un raport de execuţie bugetară, un raport al Comisiei de Cenzori, precum şi prezentarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul precedent. De asemenea, şedinţa a avut scopul de a alege o nouă componenţă a Consiliului Director al CARP Alba Iulia. La încheierea prezentării materialelor a fost ales un prezidiu care să vegheze la organizarea alegerilor dar, în urma unor propuneri din partea participanţilor, s-a luat decizia prelungirii mandatului actualului consiliu cu încă un an, perioadă în care acesta va fi responsabil de modificarea actualului statut, care este prea permisiv, atât în ceea ce priveşte acordarea unor drepturi financiare salariaţilor, cenzorilor şi membrilor consiliului, cât şi în ceea ce priveşte componenţa Consiliului Director în rândurile căruia, spre nemulţumirea pensionarilor, se regăsesc în momentul de faţă şi persoane angajate în altă parte şi salarizate ca atare, precum şi întreprinzători privaţi.
Dar iată care este componenţa acestui consiliu care îi nemulţumeşte pe pensionari: Ioan Anghel – preşedinte, pensionar; Doru Victor Cetean – vicepreşedinte, salariat la Inspectoratul de Stat în Construcţii; Camelia Coclici – membru, pensionară; Florin Dobrescu – membru, pensionar; Nicolae Danciu – membru, întreprinzător privat; Ioan Gligor – membru, întreprinzător privat; Nicolae Dumitru – membru, pensionar. După cum spuneam, potrivit votului celor 77 de membri reprezentanţi la Adunarea Generală, cei de mai sus vor rămâne în funcţie încă un an de zile, timp în care vor avea, pe lângă sarcinile curente, şi pe aceea de a modifica statutul.
Salarii duble, indemnizaţii duble, prime de vacanţă şi bonuri de masă pentru staff-ul CARP Alba Iulia
Până la acest moment totul a fost OK în derularea Adunării Generale a CARP, apoi s-au încins spiritele şi „au ieşit scântei”, deoarece au fost câteva voci critice în rândurile pensionarilor care au învinuit staff-ul acestei instituţii nebancare cu structură de tip asociativ că şi-a acordat, sieşi, prea multe drepturi financiare. De fapt o sesizare în acest sens am primit şi noi la redacţie cu câteva zile înainte şi, după investigaţiile pe care le-am efectuat, putem afirma că cele sesizate se confirmă în marea lor majoritate.
Astfel, directorul economic al CARP Alba Iulia (spre care se îndreaptă cele mai multe acuze), doamna Minodora Nechifor, este învinuită că în luna decembrie a anului 2011 a primit 3 salarii, plus compensarea în bani a concediului legal neefectuat. Din verificarea documentelor reiese că acea compensare a concediului nu a avut loc şi că doamna respectivă a primit doar două salarii. Unul ca salariu propriu-zis, iar celălalt sub formă de salariu al 13-lea, dar de acest drept s-au bucurat toţi angajaţii CARP, respectiv directorul economic, secretara, contabila şi casiera, precum şi casierii din cele 14 puncte de lucru ale CARP din judeţ. Sumele primite au fost, după cum urmează: casier – 2.400 lei, contabil – 2.400 lei, secretară – 4.800 lei şi director economic – 7.000 lei. Deci, în total, angajaţii din Alba Iulia au primit 16.600 lei, respectiv 166 de milioane de lei vechi în ultima lună a anului trecut. Pe lângă aceştia, după cum spuneam, au primit şi casierii din teritoriu…
De asemenea, membrii Consiliului Director au primit în luna decembrie 2011 pe lângă indemnizaţie şi câte o primă, după cum urmează: preşedinte- 800 de lei, plus 550 de lei primă; vicepeşedinte – 700 de lei, plus 500 de lei primă; membri – câte 480 de lei, plus câte 380 de lei primă. Astfel de stimulente se pare că au primit şi membrii Comisiei de cenzori. Pe deasupra, cele patru angajate ale CARP Alba Iulia, respectiv directorul economic, secretara, contabila şi casiera, primesc şi tichete de masă, aprobate, din câte am aflat, de către vicepreşedintele Doru Victor Cetean, cam „pe lângă” consultarea celorlalţi membri ai Consiliului Director.
În prima lună a anului 2012 „şmecheria” s-a repetat, precum şi… trimestrial
Dar aceste „stimulente” nu au fost acordate doar la sfârşitul anului 2011, ci şi în prima lună a anului în curs. Astfel, în luna ianuarie a anului 2012, pentru rezultate bune (excedent) la închiderea bugetară de an 2011, toţi cei de mai sus au primit din nou salarii şi indemnizaţii duble, după cum urmează: directorul economic Minodora Nechifor – 7.000 de lei, secretara Maria Nechifor (mama directorului economic) – 4.800 de lei, iar casiera şi contabila câte 2.400 de lei. De asemenea, membrii Consiliului Director au primit, ca şi în luna decembrie 2012, indemnizaţie dublă. De aceste stimulente, după cum ne-a declarat doamna Minodora Nechifor, s-au bucurat şi angajaţii de la cele 14 puncte de lucru din judeţ, precum şi membrii Comisiei de cenzori.
Dar „stimulentele” nu se opresc aici. Ele au fost reluate trimestrial, la aceeaşi dimensiune. Cu alte cuvinte, la fiecare trei luni, cei de mai sus au primit salarii şi indemnizaţii duble, graţie realizărilor, respectiv a excedentului. După cum ne-a declarat vicepreşedintele Doru Victor Cetean, nu s-au primit salarii şi indemnizaţii duble decât în trimestrele 2, 3 şi 4 ale anului 2011.
lAdministrarea cotizaţiei şi a contribuţiei amărâţilor de pensionari, o afacere rentabilă
Vă lăsăm pe dumneavoastră să calculaţi, în aceste condiţii, după ce aţi văzut cifrele de mai sus, cât se câştigă la CARP Alba Iulia într-un an, de către angajaţi, de către membrii Consiliului Director şi cei ai Comisiei de cenzori. De unde rezultă că e rentabil să administrezi banii pe care amărâţii de pensionari şi-i rup de la gură ca să cotizeze şi să-şi plătească o contribuţie pentru un eventual ajutor de înmormântare. Desigur, activitate a fost, care a produs excedent: taxe de înregistrare, contribuţiile membrilor, cotizaţii, dobânzile la sumele împrumutate (de care bieţii bătrâni se plâng că sunt prea mari şi urmează să fie ajustate de către consiliul rămas în funcţie încă un an de zile) şi dobânzile la disponibilităţi bancare. După cum ne-a declarat doamna director economic, anul trecut au luat împrumuturi 3.368 din cei 7.319 de membri ai CARP Alba Iulia, în valoare de 7.306.550 lei, precum şi 230 de ajutoare de înmormântare, în valoare de 125.300 lei. Un calcul simplu relevă faptul că media împrumuturilor acordate pensionarilor (pe diferite perioade de timp, unele de ani de zile) a fost de 2.119 lei, dar cel mai frecvent împrumut este cel de… 500 de lei! Iar acum puneţi în cântar suma frecvent împrumutată de către pensionari, acei amărâţi de 500 de lei, cu zecile de mii de lei pe care le-a acordat cu largheţe Consiliul Director propriilor membri, salariaţilor şi cenzorilor. Nu vreau să învinuiesc pe nimeni şi nici nu vreau să fac aprecieri răutăcioase, dar mi se pare exagerat să câştige cineva atât de mult din banii unor bieţi bătrâni ale căror pensii au mai fost şi diminuate în perioada de criză!
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii