Rămâi conectat

Politică Administrație

Cum vrea Tică Darie să schimbe fața Roșiei Montane: Investiții în tuirsm, modernizarea infrastrucțurii rutiere și sprijin pentru localnici

Ioana Neag

Publicat

în

Cum vrea Tică Darie să schimbe fața Roșiei Montane: Investiții în tuirsm, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijin pentru localnici

Tică Darie, antreprenorul originar din Suceava, stabilit în Munții Apuseni, vrea să câștige anul acesta funcția de primar al comunei Roșia Montană. El a candidat ca independent și are planuri mari pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din comună.

Tânărul antreprenor Tică Darie, cunoscut pentru implicarea lui în viața comunității din Roșia Montană, intenționează să transforme în totalitate cea mai veche localitate minieră din România, dar în același timp să ia măsuri pentru conservarea frumuseților și bogățiilor zonei, dacă va fi ales ca primar.

Pe data de 15 martie, Tică Darie și-a anunțat candidatura ca independent, la funcția de primar în Roșia Montană. Contactat de către Ziarul Unirea, Tică Darie a împărtășit ce intenții are pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din Roșia Montană.

Citește și: Cum vede viitorul Roșiei Montane Tică Darie, tânărul care în urmă cu câțiva ani a lăsat Danemarca pentru cea mai veche localitate minieră din România

”Consider că Roșia Montană are nevoie de o strategie de dezvoltare a localității, are nevoie de un primar cu viziune, competent și care să-și dorească să miște lucrurile pentru Roșia Montană. Primăria trebuie să lucreze pentru oameni și să pună în valoare această localitate recunoscută la nivel mondial și vizitată de oameni din toată lumea.”

Tică Darie intenționează, dacă va câștiga alegerile, să creeze în cadrul primăriei o echipă care să gândească proiecte pentru a atrage fonduri europene și guvernamentale. În calitate de primar, spune că va încuraja deschiderea de noi afaceri în Roșia Montană prin scoaterea la licitație spre închiriere a clădirilor care sunt în proprietatea comunei Roșia Montană, pentru că în felul acesta, inevitabil se vor crea locuri de muncă, spune el.

Tânărul antreprenor își amintește cum a încercat timp de 2 ani să închirieze un spațiu de la primărie și nu a reușit, iar asta i-a frânat dorința de a dezvolta afacerea Made in Roșia Montană. Conform spuselor lui și alții au încercat, dar nu au reușit.

”Nu are sens să ții niște clădiri blocate, să nu se întâmple nimic, să se degradeze. Până acum nu a existat vreo intenție de a dezvolta ceva în Roșia Montană, dar de acum înainte ar trebui să se schimbe această gândire nocivă pentru Roșia Montană. Va trebui să recuperăm anii în care nu s-a făcut mai nimic în localitate”.

Tică Darie spune că asfaltarea drumurilor este o prioritate pentru a scoate localitatea din mocirlă, de asemenea crearea unui trotuar în Gura Roșiei, Cărpiniș deoarece în aceste localități în prezent ai două variante, să mergi prin noroi sau să te deplasezi cu mașina. El subliniază încă o dată importanța atragerii de fonduri europene pentru lucrări de o asemenea anvergură și amintește de un proiect eșuat, care ar fi trebuit să asigure apă și canalizare pentru mai multe sate din Roșia Montană și care avea ca dată de finalizare sfârșitul anului 2021.

Proiecte care vizează dezvoltarea turismului în zonă

”Voi face tot posibilul ca Muzeului Mineritului Aurifer Roșia Montană – Galeriile Romane să treacă în administrarea primăriei. Așa vom putea dezvolta infrastructura turistică de acolo, iar veniturile vor ajunge la primărie cu care vom puteam dezvolta alte proiecte pentru Roșia Montană. Momentan banii din biletele de la muzeu ies din Roșia Montană, ajung la Deva, iar Roșia Montană nu beneficiază de pe urma celui mai vizitat obiectiv turistic din localitate. De asemenea trebuie găsite metode prin care să deschidem alte galerii miniere pentru amenajare, iar ulterior pentru vizitare. Sunt localnici, asociații care s-ar implica și ar fi capabile să dezvolte astfel de proiecte turistice în Roșia Montană.

Roșia Montană este vizitată de mii de turiști în perioada mai-septembrie, iar turismul este cea mai mare oportunitate pe care o are localitatea în momentul actual. Asta înseamnă că trebuie să ne ocupăm și de partea estetică a localității. Mai exact, putem sprijini localnicii care doresc să-și restaureze fațadele prin consultanță, prin obținerea autorizației pentru lucrări de întreținere și reparații la casă. Primăria trebuie să pună la dispoziție un om specializat în urbanism și să sprijine proprietarii care vor să facă reparații la case, iar ulterior când vom avea Plan Urbanistic General să ofere sprijin în obținerea autorizației de construire. De asemenea, Primăria poate încuraja restaurarea fațadelor clădirilor din Roșia Montană prin acordarea de credite cu dobândă 0 și cu perioadă de rambursare de 10 ani, iar pentru cei care nu vor să facă nimic și vor să țină clădirile în paragină există posibilitatea prin care poți crește impozitul cu maxim 500%.”

Tică Darie vede un potențial mare pentru satele Vârtop, Gârda-Bărbulești care, spune el, sunt ca niște mici sate de munte din Elveția, iar aici oamenii sunt foarte harnici, fac agricultură, au multe vaci, iar un sprijin în crearea și promovarea unui brand local de produse lactate ar dezvolta și mai mult această zonă.

El subliniază necesitatea unor drumuri mai bune care să lege Vârtop/Gârda Bărbulești de Roșia Montană, pentru ca turismul să înflorească și localnicii să își construiască pensiuni în această zonă. De asemenea, consideră că este necesară amenajarea unui drum direct care să lege satul Corna de satul Roșia Montană pentru a-l putea face parte din dezvoltarea turistică a Roșiei Montane.

Tică Darie include în viziunea lui toate satele aparținătoare comunei Roșia Montană, inclusiv comunitatea din Dăroaia, pentru care spune că nu s-a făcut nimic în ultimii 20 de ani.

”Aici marea majoritate a oamenilor împart aceeași sursă de apă, o cișmea amenajată primitiv la intrare în comunitate. Canalizarea este inexistentă, drumurile sunt jalnice, noroi peste tot. Case, barăci una lângă alta, construite haotic, teren inexistent în acea comunitate pentru a mai construi, iar natalitatea în creștere. Cred că pentru Dăroaia problema este destul de mare, iar o soluție care să rezolve această problemă este de a construi de la zero un cartier pe terenul din Gura Roșiei, de la fosta uzină de procesare a aurului, care în prezent este deținut de Ministerul Economiei.”

Tică Darie susține că oamenii din Roșia Montană sunt cei care pot da o nouă direcție localității și că aceștia vor avea șansa în 9 iunie, la vot, prin schimbarea primarului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România Victor Negrescu, negociator-șef al Parlamentului European, anunță faptul că în noul buget al UE a reușit să crească sumele alocate cu 200 de miliarde de euro, din care 10 miliarde alocări suplimentate pentru România. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea