Ajutor substanțial de la Guvern pentru fermierii români: Peste 72 de milioane de euro pentru crescătorii de animale
Ajutor substanțial de la Guvern pentru fermierii români: Peste 72 de milioane de euro pentru crescătorii de animale
Guvernul a adoptat două acte normative pentru a oferi un sprijin semnificativ fermierilor români afectați de criza generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Un act instituie o schemă de ajutor de stat în valoare de 16,1 milioane euro pentru crescătorii de vaci de carne și bivolițe, în timp ce celălalt prevede un ajutor de peste 56,3 milioane euro pentru crescătorii de porci și păsări.
Prima schemă de ajutor este destinată susținerii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor în perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023, având ca scop compensarea pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, combustibil și alte costuri. Beneficiarii acestei scheme pot fi întreprinderi individuale și familiale, persoane fizice autorizate și persoane juridice, care îndeplinesc condițiile de eligibilitate stabilite.
Conform actului normativ, valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro. Cuantumul propus pentru ajutorul de stat variază între 100 euro/cap pentru efectivele de bovine de carne și bubaline. Sumele estimate să fie acordate se ridică la 16,1 milioane euro, beneficiind aproximativ 6.000 de crescători, cu un efectiv estimat de 150.000 de capete bovine de carne și 11.000 de capete bubaline.
A doua schemă de ajutor, în valoare de peste 56,3 milioane euro, vizează susținerea activității crescătorilor din sectoarele suin și avicol în contextul crizei generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este valabilă până la data de 30 iunie 2024 și urmărește compensarea pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, combustibil și alte costuri. Beneficiarii acestei scheme sunt crescătorii de suine și păsări, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 182,6 milioane euro, din care 25,6 milioane euro pentru sectorul suin și 30,7 milioane euro pentru sectorul avicol. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, iar beneficiarii trebuie să îndeplinească condiții precum deținerea unei exploatații autorizate sanitar-veterinar și desfășurarea activității de creștere și reproducție în perioada specificată.
Perioada de depunere a cererilor pentru ambele scheme este de 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanțelor, iar termenul de plată este 30 iunie 2024. Aceste măsuri vin în sprijinul fermierilor afectați de situația actuală, oferindu-le un suport financiar pentru a depăși dificultățile economice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii