Data când se sărbătoresc Paștele ortodox 2024 și Paștele catolic 2024: De ce se sărbătoresc la date diferite
Data când se sărbătoresc Paștele ortodox 2024 și Paștele catolic 2024: De ce Paștele catolic și Paștele ortodox se sărbătoresc la date diferite
2024 este unul dintre anii în care tradiţia nu se mai respectă, iar distanţa dintre Paștele Ortodox și cel Catolic o să fie mult mai mare.
După cum se poate vedea, în 2023 se păstrează tradiţia de a avea doar o săptămână între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox.
În 2024, însă, apare un fenomen mai rar întâlnit. Între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox o să avem o pauză de mai bine de o lună. Asta pentru că Paştele Catolic pică, în 2024, pe 31 martie, iar Paştele Ortodox pică, în 2024, tocmai pe 5 mai.
Citește și: Când sunt Paștele ortodox și cel catolic în 2024: Vor fi sărbătorite la o diferență de cinci săptămâni
De ce Paștele catolic și Paștele ortodox se sărbătoresc la date diferite
Această diferenţă de zile dintre cele două sărbători apare din două motive. Pentru că Paştele este sărbătorit în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară şi pentru că Biserica Ortodoxă şi cea Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară luând în calcul calendare diferite.
Astfel, că Paştele Catolic este stabilit conform calendarului gregorian, Paştele Ortodox este stabilit conform calendarului iulian. Şi din acest motiv avem ani în care Paştele pică în aceeaşi zi, dar şi ani, precum 2024, în care Paştele pică în zile între care există o perioadă mai mare de o săptămână de pauză.
Când începe Postul Paştelui în 2024
În 2023, Postul Paştelui a început pe 27 februarie, conform calendarului ortodox, iar Postul Mare a început pe 22 februarie, conform calendarului catolic.
În 2024, situaţia se schimbă în mod radical. Dacă Postul Mare, cel ţinut de catolici, începe pe 14 februarie, Postul Paştelui, cel ţinut de ortodocşi, începe tocmai pe 18 martie. Se păstrează, practic, distanţa de zile pe care o avem şi între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
9 mai – ziua în care s-a născut o personalitate impunătoare a culturii interbelice și a decedat un poet “în sufletul căruia s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru”
9 mai, ziua în care s-a născut o personalitate impunătoare a culturii interbelice și a murit un poet “în sufletul căruia s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru” Ziua de 9 mai are dublă semnificație în cultura poporului nostru. Într-o zi de 9 mai, acum 123 de ani, se năștea Lucian Blaga, o personalitate impunătoare a […]
8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său
8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său Pe 8 mai, credincioșii îl celebrează pe Sfântul Apostol și Evanghelist loan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în […]
8 mai – Ziua mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat, în 1859, ziua de 8 mai drept Ziua mondială a Crucii Roșii. Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie s-a născut la inițiativa unui om de afaceri elvețian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre […]