Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Alocații 2024: Proiect pentru rezolvarea unei inechități în acordarea banilor pentru copii, depus la Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alocații 2024: Un proiect pentru rezolvarea unei inechități în acordarea banilor pentru copii a fost depus la Senat

O inițiativă legislativă pentru modificarea alin.(4) al art.6 din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii a fost depusă la Senat.

Proiectul vine să rezolve o inechitate în acordarea alocației pentru copii. Iată ce se explică în expunerea de motive a proiectului:

„S-a creat un cerc vicios care nu poate fi depășit decât prin corecta raportare a suportului financiar continuu acordat copiilor. Ori, acest suport înseamnă, în primul rând, alocația acordată lor. Principalul instrument prin care un stat își arată grija și implicarea în protejarea copiilor săi și care reprezintă pentru majoritatea copiilor un suport mai mult decât necesar. De aceea, alocația de stat pentru copii trebuie și are nevoie să devină centrul politicii publice și financiare destinate copiilor. Un demers care nu poate fi realizat decât prin alocarea financiară corect raportată la actualele condiții și realități economice.

Un simplu calcul matematic ne demonstrează că, în prezent, la actuala rată a inflației, cuantumul alocației nu mai este capabil să acopere nici pe departe minimul de necesar pentru un copil și, pe fondul crizei din prezent, în lipsa majorării ei, tinde să devină un ajutor nu doar subestimat, ci și simbolic.

Citește și: Cu ce sumă vor crește alocațiile începând cu 1 ianuarie 2024

Fără o ajustare rapidă a cuantumului alocației, riscăm astfel să transformăm alocația într-o formă fără fond, care va contribui și ea la agravarea tuturor provocărilor cu care se confruntă copiii și familiile lor. (…)

La momentul actual, alin. (4) al art. 6. din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii prevede că dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii. Practic dacă un copil, de exemplu, s-a născut pe 1 iunie iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocația cu data de 1 iulie, ceea ce privează copilul de aproape 1 lună de zile de a beneficia în condiții de egalitate de dreptul la alocația de stat.

Având în vedere prevederile articolului 16 Egalitatea în drepturi și ale articolului 49 Protecția copiilor și a tinerilor din Constituția României este necesar să modificăm articolul 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, în vederea eliminării unei discriminări instituite în funcție de data, ziua nașterii copilului. Ținând cont de prevederile constituționale referitoare la egalitatea în drepturi și garantarea alocației de stat se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua nașterii copilului”, se arată în document, scrie Antena 3 CNN.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri În România mai avem puțin până să ajungem să avem aceleași prețuri ca în Elveția, după luni consecutive de creștere a inflației. Când merg la supermarket, mulți cetățeni pot observa că au ajuns să pună din ce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea