Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO Coroana de Advent, amplasată în fața Catedralei Romano-Catolice, din Alba Iulia: Semnificația coroniței și lumânărilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Coroana de Advent a fost amplasată vineri 1 decembrie, în fața Catedralei Romano-Catolice, din Alba Iulia. Sărbătoarea Adventului este perioada de patru săptămâni înainte de Crăciun, care celebrează venirea lui Iisus Hristos. Este o tradiție cu o simbolistică profundă și cu o istorie bogată.

Începând de duminică, 3 decembrie 2023, în calendarul Bisericii Romano-Catolice începe un nou an bisericesc a cărui primă etapă este Adventul, perioada premergătoare Crăciunului şi corespunzătoare Postului Crăciunului din Bisericile orientale unite și neunite.

Citește și: VIDEO Spiritul sărbătorilor de iarnă cuprinde Cetatea Alba Carolina: Se montează ultimele decorațiuni, iar bradul înalt de peste 18 metri a fost împodobit

Ce înseamnă, de fapt, Advent

Termenul de “advent” provine din cuvântul latin “adventus”, care înseamnă “venirea”. Astfel, adventul înseamnă pregătirea pentru celebrarea venirii lui Iisus Hristos, de Crăciun, dar și pregătirea pentru cea de-a doua venire pe Lume a lui Hristos.

Adventul este specific religiei catolice, însă s-a răspândit în mai multe culturi. În bisericile occidentale, Adventul începe în duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie (ziua Sfântului Andrei) și marchează începutul anului liturgic.

Ce semnificație are sărbătoarea Adventului la catolici

În calendarul romano-catolic, Adventul este perioada de 4 săptămâni dinaintea sărbătorii Nașterii Domnului. Această perioadă nu este una de tristețe, ci de profundă așteptare pentru venirea Mântuitorului.

Pentru catolici, Adventul semnifică un timp special alocat vieții spirituale, aceștia își reamintesc de micile bucurii, precum mesele în familie, căldura casei și mireasma de sărbători.

Obiceiuri de Advent

Ca orice sărbătoare, Adventul are o serie de obiceiuri, cele mai răspândite fiind calendarul de Advent, coronițele de Advent și lumânările. Toate acestea diferă de la o cultură la alta, dar simbolistica este aceeași, așteptarea venirii lui Iisus.

YouTube video

În Germania, copiii sunt cei care primesc însemnele sărbătorii de Advent. De exemplu, calendarul de Advent ce conține 24 dulciuri îi va învăța pe copii să aibă răbdare și să aprecieze fiecare zi. Coronița de Advent, împreună cu cele 4 lumânări vor dezvolta latura spirituală a micuților, făcându-i să aprecieze mai mult timpul petrecut în familie.

Semnificația coroniței de Advent

Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale sărbătorii de Advent este coronița de Advent care are o istorie emoționantă. Însă cum a apărut coronița de Advent? Se pare că, în secolul al XIX-lea, un tânăr pastor evanghelic pe nume Johann Heinrich Wichern a creat prima coroniță de Advent. Acesta cumpărase o casă pentru copiii orfani ai zonei, pentru a-i proteja și a-i învăța o meserie.

Știind că vor primi cadouri, copiii întrebau mereu cât trebuie să mai aștepte până la Crăciun. Astfel, Heinrich aduce 24 lumânări pe o roată de lemn, număr corespunzător cu zilele rămase până la sărbătoarea Nașterii Domnului. Apoi, în fiecare zi, câte un copil a aprins o lumânare, a spus o rugăciune și a cântat un colinde. Tot copiii au fost cei care au început să decoreze roata cu crenguțe de brad și alte accesorii.

Deși anii au trecut și decorațiunile de Advent s-au diversificat, semnificația coroniței de Advent rămâne una profundă în plan religios. Aceasta, prin formă și conținut, simbolizează iubirea nesfârșită a lui Hristos și viața veșnică oferită prin mântuire.

Semnificația celor 4 lumânări de Advent

Dintre cele 24 lumânari aduse de pastorul Johann Heinrich Wichern copiilor, 4 erau mai mari, fiind aprinse în zilele sfinte de duminică. În prezent, coronița de Advent conține doar aceste 4 lumânări ce se aprind în ultima zi din săptămână până la Crăciun.

Prima lumânare de Advent – Speranța

Lumânarea simbolizează speranța și este numită „Lumânarea Profetului” deoarece Profeții Vechiului Testament așteptau cu speranță sosirea lui Mesia. Ea reprezintă iertarea de către Dumnezeu a păcatelor omului.

A doua lumânare de Advent – Dragoste

Acesta reprezintă iubirea și credința și se numește „Lumânarea Bethleem” deoarece a fost prezis că Mesia se va naște în Bethleem.

A treia lumânare de Advent – Bucurie

A treia lumânare simbolizează bucuria și se numește „Lumânarea Păstorului”. Spre marea bucurie a păstorului, îngerii au anunțat că Iisus a venit. Această duminică este numită și Duminica Gaudette din limba latină „bucurați-vă mereu”

A patra lumânare – Pace

Ultima lumânare de Advent marchează începutul ultimei săptămâni înainte de Crăciun și este un timp de rugăciune. Se mai numește și “Lumânarea Îngerului” și este o lumânare albă care reprezintă puritatea, pacea și dreptatea aduse lumii de Hristos.

Coronițe de Advent pentru împodobirea casei

Chiar dacă Adventul este o sărbătoare catolică, coronița de Advent s-a răspândit în casele multor oameni, fiind un simbol al speranței și bucuriei. Pe lângă toată simbolistica profundă, această coronița este un decor perfect pentru sărbătorile de iarnă. De multe ori, este așezată pe masa de Crăciun în jurul căreia se adună toată familia. Iată care sunt recomandările noastre de coronițe de Advent pentru împodobirea casei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea