Pensii private: În ce condiții poți încasa banii strânși la Pilonul II
Pensii private: În ce condiții poți încasa banii strânși la Pilonul II
În termen de cel mult patru luni de la intrarea în piața muncii, angajații români cu vârsta de până la 35 de ani sunt obligați să își aleagă un fond de pensii administrat privat (Pilonul II).
Cei care nu își exprimă opțiunea în această perioadă vor fi repartizați aleatoriu de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) la unul dintre cele șapte fonduri de pensii private obligatorii care funcționează în prezent în România.
De asemenea, toți salariații cu vârsta între 35 și 45 de ani care angajează pentru prima dată pe teritoriul României își pot alege un fond de pensii private, fără însă a fi obligați.
Nu este însă obligatoriu să fii salariat pentru a beneficia de pensie din Pilonul II. Este suficient să ai un contract de asigurare socială încheiat cu CNPP, pe baza căruia se plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public – asta ii cuprinde si pe cei cu PFA, contracte de mandat, drepturi de proprietate intelectuala si alte activitati independente.
Prin participarea la un fond de pensii private (Pilonul II) înseamnă că, în fiecare lună, din contribuția socială (CAS) de 25% din salariul tău brut pe care angajatorul o reţine și o virează la CNPP, 3,75% sunt virați automat în contul tău personal de la Pilonul II de pensii.
Este important de reținut că odată intrat în acest mecanism, conform legislaţiei în vigoare, nu există posibilitatea ieşirii sau retragerii din sistemul de pensii administrate privat. Ai însă opțiunea de a te transfera oricând la un alt fond de pensii. De asemenea, o persoană nu poate participa în același timp la mai multe fonduri de pensii administrate privat, ci doar la unul singur.
În ce condiții poți încasa banii strânși la Pilonul II
Banii strânși în contul de la Pilonul II pot fi încasați la atingerea vârstei legale de pensionare din sistemul public, sau înainte, în caz de invaliditate, pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității (invaliditate de grad 1 sau 2, decizie nerevizuibila). În cazul decesului, conform legii, moștenitorii vor primi sumele acumulate în contul participantului.
În momentul deschiderii dreptului la pensie, beneficiarii pot alege plata unică, adică să primească întreaga sumă odată, ori plata eșalonată, în tranșe egale de minimum 500 de lei, pe o perioadă de cel mult cinci ani.
Spre deosebire de pensia de stat, care este încasată lunar până la finalul vieții, Pilonul II nu are încă reglementate plățile sub formă de anuităţi (viagere).
Pentru a avea acces la bani acesti bani, daca sunteti eligibili potrivit conditiilor de mai sus, este important sa luati legatura cu administratorul fondului de pensii private. Acesta va va comunica toate detaliile si procedurile care trebuie urmate, in functie de situatia in care va aflati.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ordonanța trenuleț 2025: Pensiile și salariile bugetarilor ÎNGHEȚATE anul viitor Pensiile vor rămâne la același nivel până la aprobarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2025, reiese dintr-un draft al Ordonanței Trenuleț 2024 obținut de publicația HotNews. Astfel, valoarea punctului de referință se menține la 81 lei. Pentru bugetari, salariile și sporurile vor fi înghețate […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 17 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 10 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor