Rămâi conectat

Ştirea zilei

Guru Gregorian Bivolaru primește 50.000 euro daune de la Statul român pentru judecata care a durat 17 ani

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Guru Gregorian Bivolaru primește 50.000 euro daune de la Statul român pentru judecata care a durat 17 ani

Instanța a motivat hotărârea prin care a acordat lui Gregorian Bivolaru daune de 50.000 de euro din partea Statului Român pentru faptul că a fost cercetat și judecat timp de aproape 17 ani într-un dosar penal, în final fiind achitat.

Dosarul s-a judecat pe fond la Tribunalul Sibiu și a avansat, recent, la Curtea de Apel Alba Iulia. Gregorian Bivolaru reclamă că a fost cercetat și judecat, din 2004 și până în 2021, în dosarul grupării MISA (Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut), în care a fost acuzat de trafic de persoane şi constituirea unui grup infracțional organizat.

DIICOT Bucureşti a trimis în judecată 21 de persoane la data de 14 iunie 2007. Dosarul a fost strămutat la Cluj. Prin sentinţa penală din ianurie 2020, Tribunalul Cluj a dispus achitarea inculpaţilor pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob și de trecerea ilegală a frontierei unui stat străin, de reproducere a unor opere sau a unor produse purtătoare de drepturi conexe fără consimțământul titularilor drepturilor recunoscute de lege.

De asemenea, instanța a încetat procesul penal pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, de discriminare, de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, de trecerea ilegală a frontierei de stat a României, de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, de contestarea sau negarea în public a holocaustului ori a efectelor acestuia, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale.

DIICOT şi una dintre victime au depus apel, dar soluţia a rămas definitivă în 16 februarie 2021 prin respingerea acestuia de către Curtea de Apel Cluj.

Acuzațiile lui Gregorian Bivolaru
Bivolaru susține în acțiunea prin care solicită daune din partea Statului Român că „opinia a fost intoxicată cu imaginea unei aşa-zise comunităţi asociale, loc al pierzaniei tinerilor, sediul unor obiceiuri respingătoare şi, peste toate, loc în care se desfăşurau adevărate orgii”.

„Stigmatizarea MISA a apelat sistematic şi la folosirea titulaturii de secta şi chiar, la un moment dat, MISA a fost asociată cu gruparea AUM, autoarea atentatului cu bombă în metroul din Tokyo. Toate documentele care circulau între instituţii arătau, încă din acea vreme, că marea majoritate a practicanţilor de yoga din Şcoala ezoterică MISA era formată din intelectuali, cu studii superioare. Atât reclamantul, cât şi foarte mulţi cursanţi ai Şcolii de yoga MISA au fost permanent, începând cu anul 1990, sub supravegherea neîncetată a serviciilor secrete, care s-au şi implicat, de altfel, atât în campania împotriva M.I.S.A., cât şi împotriva reclamantului”, mai susține fostul guru al MISA.

Potrivit acestuia, apogeul şocant al abuzurilor împotriva practicanţilor yoga l-au reprezentat descinderile din data de 18 martie 2004, la care au participat peste 130 de procurori, jandarmi şi poliţişti, fiind cea mai mare acţiune poliţienească de până atunci, denumită de autorităţi „Operaţiunea CHRIST”.

„Respectiva operaţiune a fost imediat urmată de racolarea unor aşa-zise „victime” (foşti cursanţi yoga) ce s-au arătat dispuse să dea declaraţii fals incriminatoare, fie din frică, fie fiind păcălite cum că vor putea obţine daune materiale uriaşe spre a se îmbogăţi. Acele percheziţii făcute cu încălcarea legii au fost apoi urmate de fabricarea a două dosare penale”, spune Bivolaru.

„Afectare gravă a modului de viață, a stării psihice şi emoționale”
În final, după analiza probelor depuse la dosar magistratul a considerat că procesul nu a fost atât de complex încât să nu poată fi judecat într-un termen rezonabil.

„Durata procedurii în litigiu a fost excesivă și nu a răspuns cerinței termenului rezonabil, fiind încălcate dispozițiile art. 6 par. 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, culpa aparținând pârâtului Statul Român, care nu a adoptat măsurile necesare pentru ca procesul penal să se desfășoare în condiții adecvate, într-un termen rezonabil, de natură să asigure respectarea dreptului fundamental la un proces echitabil. A fi parte într-o procedură penală pe o durată de aproximativ 17 ani constituie o afectare gravă a modului de viață, a stării psihice şi emoționale a unei persoane”, a susținut judecătorul de la Tribunalul Sibiu.

Instanța a mai remarcat faptul că „desfăşurarea unei proceduri judiciare pe o perioadă de aproximativ 17 ani a antrenat numeroase efecte negative asupra vieţii reclamantului -persoană publică, cunoscută pe plan naţional şi internaţional ca profesor de yoga, cu o vastă activitate publicistică în acest domeniu”, iar „prejudiciul psihic adus acestuia prin nesoluţionarea cauzei penale în cadrul căreia reclamantul a deţinut calitatea de inculpat timp de aproape 17 ani fiind de netăgăduit, astfel cum rezultă şi din declaraţia martorei audiate în cauză”.

Gregorian Bivolaru a mai fost trimis în judecată într-un al doilea dosar, în august 2004, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru infracţiunea de act sexual cu un minor. Fiind profesor de yoga, a profitat de autoritatea lui asupra unei minore de 17 ani din Costinești-Schitu, locul unde este tabăra de vară MISA. Tribunalul Sibiu l-a achitat, Curtea de Apel Alba-Iulia a menţinut soluţia, dar ICCJ l-a condamnat la 6 ani închisoare la data de 14 iunie 2013.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Într-un sat din Alba, mai multe familii au pus mână de la mână și au împodobit strada de sărbători: Atmosferă feerică de Crăciun și Anul Nou

Cezar Lancrajan

Publicat

în

VIDEO | Într-un sat din Alba, mai multe familii au pus mână de la mână și au împodobit strada de sărbători: Atmosferă feerică de Crăciun și Anul Nou În Tărtăria, satul din Alba unde s-a descoperit cea mai veche scriere din lume, mai multe familii au hotărât să strângă bănuț cu bănuț și să creeze […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea