România, primul loc în topul Uniunii Europeane, la neîncasarea TVA: Câți bani se pierd anual
România, primul loc în topul Uniunii Europeane, la neîncasarea TVA: Câți bani se pierd anual
Un raport recent al Comisiei Europene, plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană la neîncasarea TVA. Potrivit acestui raport, țara noastră își adâncește pierderile din taxa pe valoare adăugată în termeni nominali.
Asta înseamnă la 9 miliarde de euro în 2021, față de 7,9 miliarde în 2020. ANAF face eforturi pentru a reduce acești indicatori și rămâne de văzut cât de eficiente vor fi măsurile agenției.
36,7% este valoarea deficitului generat de neîncasarea TVA în România în 2021. Chiar dacă procentele sunt în ușoară scădere față de anul anterior, în termeni nominali, sumele sunt în creștere. Iar România este în fruntea acestui nedorit clasament la nivel european.
Deficitul reprezintă pierderile pe care le au la TVA bugetele statelor. Cauzelor acestor fenomene sunt multiple: evaziune, fraudă, insolvențe, faliment sau erori administrative. Specialiștii citați de Agerpres observă că, dacă raportăm această sumă la deficitul bugetar al țării, observăm că jumătate din acesta ar fi putut fi acoperit dacă TVA ar fi fost colectată la un nivel mai bun. În clasamentul european, România se află la o distanță considerabilă de locul doi, Grecia, cu un avans de zece puncte procentuale.
Conform datelor, România a ocupat primul loc european la decalajul TVA începând din 2015. Acum, mai spun experții, autoritățile își pun speranțe în programele implementate sau în curs de implementare de către ANAF. Între acestea figurează casele de marcat electronice, factura electronică sau declarația electronică SAFT, depusă de către firme.
Sursa: infofinanciar.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 5 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 10 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi