Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Mocănița din Alba Iulia, din nou pe șine după aproape 40 de ani: Cum arată vagonul restaurat, unic în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

VIDEO| Mocănița din Alba Iulia, din nou pe șine după 39 de ani: Cum arată vagonul restaurat, unic în România

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Vagonul restaurat al Mocăniței care circula la Alba Iulia a fost în sfârșit amplasat pe șine, în această după amiază, după aproape 40 de ani.

Amplasarea vagonului nu a fost lipsită de peripeții. Programată pentru ora 8.00 dimineața, amplasarea vagonului a fost prelungită, iar apoi grinda care trebuia să susțină ridicarea vagonului s-a îndoit fiind nevoie de o nouă grindă care să susțină greutatea acesteia.

YouTube video

Din fericire până la urmă operațiunea s-a terminat cu bine, vagonul unic în România fiind amplasat cu succes pe șine.

„După 39 de ani, Mocănița cu un vagon este din nou pe șine la Alba Iulia, exact pe locul unde a fost Gara Mică, cum era cunoscută de albaiulieni. Sper din tot sufletul să fie îndrăgită de comunitate, să fie vizitată și să avem activități care să fie legate de trecutul și de vechiul centru al orașului”, a declarat primarul Albei Iulia, Gabriel Pleșa.

YouTube video

Un adevărat unicat național, vagonul de cale îngustă, construit în anul 1912 la celebrele Uzine Gyor din Ungaria, rămâne singurul exemplar clasa pe două osii pentru cale îngustă, menținut într-o stare atât de bună. Acest vagon a făcut parte din istoria cailor ferate regionale Cluj până la tristul sfârșit al căilor ferate înguste Satu-Mare (1986) și Turda – Abrud (1997). Cu o importanță aparte, el poartă cu sine povestea călătoriilor trecute, fiind mărturie vie a epocilor de demult.

Restaurarea acestei bijuterii pe șine a fost o sarcină complexă și costisitoare, dar pasiunea și dăruirea echipei de la Atelierele CFR Grivița SA București au reușit să aducă vagonul într-o stare aproape perfectă. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la peste 200 de mii de lei, o sumă pe măsură cu importanța istorică și culturală a acestei piese de colecție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea