Băuturile răcoritoare s-ar putea scumpi cu 50%: Ce efecte va avea introducerea unei posibile accize
Băuturile răcoritoare s-ar putea scumpi cu 50%: Ce efecte va avea introducerea unei posibile accize
Prețurile la băuturile răcoritoare ar putea crește cu până la 50%, în contextul în care se desfășoară discuții în coaliție despre creșteri de taxe și introducerea uneia pentru băuturile răcoritoare.
Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) a avertizat că impactul direct al unei posibile accize va determina o creștere directă a prețului mediu pe litru la raft între 20 – 25% și până la 50% pentru băuturile în ambalaje la peste 2,5l.
”Posibila suprataxare a băuturilor răcoritoare cu zahăr în contextul noilor ajustări fiscale analizate de Guvern se va resimți direct în buzunarul consumatorului”, a menționat Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare.
Președintele ANBR, Alice Nichita, a amintit că cea mai recentă măsură de acest gen, introdusă cu doar șase uni în urmă, este mărirea cotei de TVA de la 9 la 19%, aceasta aplicându-se doar pentru băuturile răcoritoare, cu sau fără zahăr.
”Această măsură profund discriminatorie a determinat deja o scădere a pieței de aproximativ 6% și o nouă taxă adresată doar producătorilor de băuturi răcoritoare pune o presiune greu de gestionat de către orice companie”, a spus președintele ANBR.
Avertisment referitor la această măsură
Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare a avertizat că măsura ar pute avea drept consecință reducerea veniturilor virate la bugetul de stat.
Estimăm o scădere a volumelor de vânzări care va conduce la o diminuare cu 52 milioane euro a TVA-ului achitat la bugetul de stat, la care se adaugă scăderea pe lanțul de valoare a taxelor și impozitelor plătite, pornind de la furnizorii de materii prime (ingrediente, ambalaje), partenerii comerciali, până la industria Horeca”, a transmis Asociația.
În perioada 2017-2020, industria de băuturi răcoritoare a contribuit direct la bugetul de stat cu peste 416 milioane euro reprezentând TVA și impozite indirecte, conform unui studiu din 2022 făcut de Deloitte România. În plus, a susținut în medie, anual, peste 70.000 de locuri de muncă, prin efect direct, indirect și indus.
Potrivit Asociației, consecințele ar putea fi resimțite de tot lanțul de valoare, de la fermierii care cultivă sfecla de zahăr în România, până la magazine, baruri și restaurante, inclusiv prin pierderi de locuri de muncă.
Sursa: playtech.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii