Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Mircea Hava: În lipsa unor noi surse de venit la nivel european, bugetul Uniunii ar urma să sufere o scădere cu 15 miliarde de euro anual

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Mircea Hava: În lipsa unor noi surse de venit la nivel european, bugetul Uniunii ar urma să sufere o scădere cu 15 miliarde de euro anual

Probabil că sunt unii care își închipuie că toate pachetele de ajutor economic și fondurile europene, inclusiv PNRR, au venit și vin de undeva de nicăieri, dintr-un sac fără fund, de unde scoatem cât și când avem nevoie. Nimic mai fals. Fondurile europene nu sunt „bani gratis”, așa cum în mod greșit consideră mulți, în special unii dintre politicienii de la noi. Sunt banii oamenilor, din taxe și impozite, care intră într-o pușculiță comună și se redistribuie statelor.

Situația actuală nu se prezintă deloc roz, iar ultimele analize, aduse în discuție de colegii din Comisia de Buget a Parlamentului European, ne arată că, în lipsa unor noi surse de venit la nivel european, bugetul Uniunii ar urma să sufere o scădere cu 15 miliarde de euro anual, începând cu anul 2027. Iar suma asta, în funcție de nivelul dobânzilor, ar putea ajunge chiar la 30 de miliarde anual.

NextGenerationEU, instrumentul menit să răspundă pandemiei și să ajute statele membre, în valoare de aproximativ 800 de miliarde de euro, e constituit și din împrumuturi, ce trebuie returnate până în anul 2058. Dacă economia nu va genera surplusuri pentru alte surse de finanțare, începând cu 2027, fie bugetul UE va scădea cu aproximativ 15 miliarde de euro anual, asta în condițiile ratelor actuale, fie statele membre vor trebui să își crească contribuțiile.

Singura soluție realistă și de durată este creșterea economică. Iar asta înseamnă ca România nu doar să folosească toți banii europeni, ci să îi folosească inteligent, să îi investească în proiecte care aduc plus valoare în exploatare. Practic, avem nevoie să investim banii europeni, nu doar să-i cheltuim.

Deciziile pe care le luăm acum, modul în care cheltuim, dar mai ales investim banii europeni, ne vor asigura sau nu o stabilitate și după momentul 2027, când vom începe să plătim toți acești bani care, pentru moment, pare că sunt gratis, mulți, fără sfârșit și pot fi cheltuiți pe orice.

Mircea Hava europarlamentar PNL
Membru EPP


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Echipamente digitale pentru școala gimnazială „Simion Lazăr” din Lunca Mureșului: Investiție de peste 90.000 de lei 

Bera Larisa

Publicat

în

Echipamente digitale pentru școala gimnazială „Simion Lazăr” din Lunca Mureșului: Investiție de peste 90.000 de lei Administrația comunei Lunca Mureșului, a scos licitația, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede modernizarea infrastructurii digitale a școlii gimnaziale „Simion Lazăr”.  Citește și: Modernizarea și reabilitarea energetică a dispensarului uman din comuna Șpring, printr-o finanțare PNRR. Licitația […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea