Rămâi conectat

Ştirea zilei

Opt case tradiționale din Rimetea vor fi restaurate: Investiție de peste 2 milioane de lei în scopul includerii în Ruta satelor cu arhitectură tradițională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Opt case tradiționale din Rimetea vor fi restaurate: Investiție de peste 2 milioane de lei în scopul includerii în Ruta satelor cu arhitectură tradițională

Primăria Comunei Rimetea a lansat recent în Sistemul Public de Achiziții Publice o licitație pentru execuția lucrărilor de renovare a 8 case, obiective individuale, situate în satul Colțești. Valoarea totală a investiției este de 2.035.678,56 de lei, fără TVA.

Realizarea lucrărilor de renovare ale clădirilor, în scopul includerii în Ruta satelor cu arhitectură tradițională a satului Colțești comuna Rimetea va asigura promovarea Rutei satelor cu arhitectură tradițională și atingerea indicatorilor din cadrul proiectului finanțat prin PNRR.

Prin lucrările ce vor fi propune a se executa, nu se vor aduce modificări de structură sau formă, vor fi păstrate dimensiunile obiectivelor exact așa cum se găsesc la predarea amplasamentelor, păstrându-se materialele locale folosite la realizarea caselor și tehnicile tradiționale specific zonei.

În comuna Rimetea tipologia de parcelare și de amplasare a construcțiilor pe lot în cadrul gospodăriilor este foarte asemănătoare cu cea întâlnită în zona satelor săsești. Casele sunt aliniate la stradă, împrejmuirile sunt realizate din lemn, în unele situații porțile sunt sculptate ornamental. Cu excepția zonei centrale, casele din Colțești erau în general netencuite și cu dimensiuni mai reduse, în comparație cu localitatea Rimetea. Această particularitate a fost păstrată în mai multe situații și în cazul imobilelor realizate recent, respectiv în sec. XX.

Din punct de vedere constructiv întâlnim case cu cuptor cu urechi în tindă (sec.XVIII- XIX); case cu pereți din bârne de lemn (sec. XVIIl-XIX); case cu bucătărie (sec. XX).

în general, după 1870 sunt edificate case cu pereți de piatră având fațadele tencuite și ornamentate cu stucaturi în stil eclectic, cu acoperiș în două ape, cu fronton teșit și învelitoare din șindrilă și țiglă.

Prin această investiție de valorificare și ocrotire a patrimoniului local se dorește tocmai păstrarea acestor elemente de arhitectură vernaculară, iar în cazul imobilelor unde acestea existau și sunt semne în acest sens, evident se dorește reconstrucția lor cu materiale locale tradiționale.

Aceste materiale locale sunt preponderent: piatră, lemn, var, nisip, cărămidă tradițională.

În majoritatea cazurilor, la cele 8 imobile vor fi lucrări de reparații, lucrări de reabilitare, respectând aceeași formă și structură a arhitecturii inițiale, respective tencuiri, reparații învelitoare fără modificarea structurii șarpantei, respectând dimensiunele actuale, esențele de lemn existente și rețetarul materialelor cu care au fost tencuite casele, modelul de gard și poartă specific zonei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Gest de umanitate la Alba Iulia: Recipiente cu apă pentru animalele străzii, amplasate de o femeie în fața magazinului unde lucrează. ”Și ele sunt suflete și au nevoie de apă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Gest de umanitate la Alba Iulia: Recipiente cu apă pentru animalele străzii, amplasate de o femeie în fața magazinului unde lucrează. ”Și ele sunt suflete și au nevoie de apă” Și animalele suferă cumplit în perioada de caniculă și nu sunt afectate de temperatuirle sufocante de afară, nu doar oamenii. Pe Bulevardul Transilvaniei din Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea