Legea PORCULUI 2023: LIBER la creșterea lor în gospodării și la comercializarea cărnii. Ce OBLIGAȚII au rămas în legea trimisă spre promulgare
Legea PORCULUI 2023: LIBER la creșterea lor în gospodării și la comercializarea cărnii. Ce OBLIGAȚII au rămas în legea trimisă spre promulgare
Numărul porcilor care pot fi crescuți în gospodărie nu mai este limitat la 5, ca până acum, potrivit unei serii de modificări la Legea porcului, adoptate de deputați recent.
Potrivit noului act normativ – adoptat de Camera Deputaților (for decizional) cu 190 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 49 de abţineri – se elimină prevederea conform căreia creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maximum cinci porci, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare.
Liber la reproducție și la comercializarea cărnii
De asemenea, se elimină prevederea din legislaţia actuală potrivit căreia porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii, precum şi cea potrivit căreia porcii, carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează şi sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.
Potrivit noului act normativ – adoptat de Camera Deputaților (for decizional) cu 190 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 49 de abţineri – se elimină prevederea conform căreia creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maximum cinci porci, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare.
Liber la reproducție și la comercializarea cărnii
De asemenea, se elimină prevederea din legislaţia actuală potrivit căreia porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii, precum şi cea potrivit căreia porcii, carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează şi sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.
Astfel, au fost impuse Cerințe de Biosecuritate pentru Exploatațiile de Porcine, obligatorii pentru persoanele fizice care cresc porcii atât în gospodării, țărănești sau nu, cât și în exploatații comerciale de tip familial. În toate cazurile este impusă ”deținerea porcinelor în spații îngrădite, fără posibilitatea de contact cu animale sălbatice sau porcine din alte unități”
De asemenea, în toate cazurile vor fi obligatorii ”spălarea și dezinfectarea mâinilor și încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele”, iar pentru gospodăria țărănească și exploatația familială vor fi obligaoriii și ”schimbarea hainelor și a încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele”.
”Limitarea accesului vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele” și ”interzicerea accesului în spațiile porcinelor pentru minim 48 de ore persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic” sunt alte cerințe obligatorii pentru toate persoanele fizice care cresc porci.
O altă regulă prevede că ”împrejmuirile să asigure protecție atât pentru spațiile în care sunt ținute porcinele cât și pentru furajele și așternutul acestora”.
Toate persoanele fizice care cresc porcine vor trebui să le înregistreze în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), iar persoanele fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, care doresc să crească porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, către exploataţii tip gospodăresc și comerciale de tip familial, precum și către abatoare, au obligaţia de a solicita autorizarea sanitar – veterinară, la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi.
Chiar și simpla creștere pentru subzistență a porcilor va necesita identificarea individuală a acestora, acțiuni medical veterinare obligatorii și gratuite, inclusiv înregistrarea în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | ZID împotriva alunecărilor de teren, FURAT de pe un drum forestier din Alba: „Îl face ca și pierdut”
VIDEO | ZID împotriva alunecărilor de teren, FURAT de pe un drum forestier din Alba: „Îl face ca și pierdut” În anul 2022, un număr de 45 de casete de beton ce formau un zid de sprijin taluz împotriva alunecărilor de teren, pe o lungime de aproximativ 78 de metri liniari, au fost sustrase de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 septembrie – Ziua Limbilor Europei. Se sărbătorește în toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
23 septembrie: Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, prorocit că va fi mare înaintea Domnului, întrecându-i pe toţii sfinţii cu mărimea darului lui Dumnezeu
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
25 septembrie – Ziua Internaționala a mediului marin. Ce este și cum poate fi protejat
-
Economieacum 3 zile
Hotel de 4 stele din Alba Iulia angajează personal pentru postul de Recepționer: Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
27 septembrie – Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. Peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de pierderea auzului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
25 septembrie: Ziua Dăruirii. A dărui din inimă înseamnă a contribui la o activitate nobilă, valoroasă