Pensionare anticipată fără penalizări: Modificare pentru eliminarea unei restricției
Pensionare anticipată fără penalizări: Modificare pentru eliminarea unei restricției
Cei care locuiesc timp de 30 de ani în localități unde poluarea este accentuată din cauza activităților industriale, pot beneficia de pensionarea anticipată cu doi ani, fără penalizări.
În prezent, cadrul general de reglementare în domeniul pensiilor publice este reprezentat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.
Iniţiativa legislativă de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice îşi propune rezolvarea unei situaţii apărute ca urmare a aplicării prevederilor art. 65, alin (5) şi (6). Astfel, potrivit Legii nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanelor care se pensionează în conformitate cu prevederile art 65 alin (5) Ii se interzice dreptul la muncă.
Concret, beneficiarii dreptului de pensionare cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută în tabelul 21 menţionat 1a art 65 alin (4), sunt în situaţia de a li se restricţiona acest drept fundamental, dreptul la muncă prin cumul, drept pe care alte categorii de pensionari, cum sunt cei pentru limită de vârstă îl au şi îl pot fructifica.
CITEȘTE ȘI: Impozitare pensii 2023: Exemplu de calcul. Care sunt pensionarii care vor plăti impozit pe pensie
”Acest drept de pensionare anticipată pe care legiuitorul l-a acordat persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arsenic, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat Şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării sulfuros, desulfurarea benzinei, a țiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii fi a uleiurilor nu e o gratuitate nejustificată, e un drept obţinut în urma afectării şi degradării sănătăţii şi o compensare ca urmare a expunerii la factori de risc de o virulenţă deosebită. Prin îngrădirea dreptului la muncă a acestor persoane care se pensionează anticipat fără niciun fel de penalizare din cauze de poluare gravă şi remanentă are de pierdut atât societatea în ansamblu cât şi angajatorii confruntaţi cu o penurie imensă de forţă de muncă”, se spune în expunerea de motive a modificării legislative.
Inițiatorii modificării legislative mai spun că persoanele care după pensionare îşi găsesc un loc de muncă ar putea desfăşura o activitate utilă care aduce beneficii atât bugetului de stat cât şi bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, pensionarul încadrat în câmpul muncii va contribui, pe de o parte, la BASS (Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat) şi, pe de altă parte, prin impozite pe salarii Ia bugetul consolidate al statului, în paralel cu desfăşurarea unei activităţi utile societăţii.
Astfel, noua modificare propune eliminarea restricției de a munci pentru beneficiarii pensionării anciticipate cu doi ani fără penalizare.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 5 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 10 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi