Rămâi conectat

Actualitate

Pensionare anticipată fără penalizări: Modificare pentru eliminarea unei restricției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensionare anticipată fără penalizări: Modificare pentru eliminarea unei restricției

Cei care locuiesc timp de 30 de ani în localități unde poluarea este accentuată din cauza activităților industriale, pot beneficia de pensionarea anticipată cu doi ani, fără penalizări.

În prezent, cadrul general de reglementare în domeniul pensiilor publice este reprezentat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.

Citește și: Noutăți pensii 2023 • Indemnizație socială pentru pensionari. Cine poate beneficia de indemnizația socială

Iniţiativa legislativă de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice îşi propune rezolvarea unei situaţii apărute ca urmare a aplicării prevederilor art. 65, alin (5) şi (6). Astfel, potrivit Legii nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanelor care se pensionează în conformitate cu prevederile art 65 alin (5) Ii se interzice dreptul la muncă.

Concret, beneficiarii dreptului de pensionare cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută în tabelul 21 menţionat 1a art 65 alin (4), sunt în situaţia de a li se restricţiona acest drept fundamental, dreptul la muncă prin cumul, drept pe care alte categorii de pensionari, cum sunt cei pentru limită de vârstă îl au şi îl pot fructifica.

CITEȘTE ȘI: Impozitare pensii 2023: Exemplu de calcul. Care sunt pensionarii care vor plăti impozit pe pensie

”Acest drept de pensionare anticipată pe care legiuitorul l-a acordat persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arsenic, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat Şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării sulfuros, desulfurarea benzinei, a țiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii fi a uleiurilor nu e o gratuitate nejustificată, e un drept obţinut în urma afectării şi degradării sănătăţii şi o compensare ca urmare a expunerii la factori de risc de o virulenţă deosebită. Prin îngrădirea dreptului la muncă a acestor persoane care se pensionează anticipat fără niciun fel de penalizare din cauze de poluare gravă şi remanentă are de pierdut atât societatea în ansamblu cât şi angajatorii confruntaţi cu o penurie imensă de forţă de muncă”, se spune în expunerea de motive a modificării legislative.

CITEȘTE ȘI: Noutăți pensii 2023: Indemnizație socială pentru pensionari. Aproape un milion de vârstnici vor primi 425 de lei în plus

Inițiatorii modificării legislative mai spun că persoanele care după pensionare îşi găsesc un loc de muncă ar putea desfăşura o activitate utilă care aduce beneficii atât bugetului de stat cât şi bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, pensionarul încadrat în câmpul muncii va contribui, pe de o parte, la BASS (Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat) şi, pe de altă parte, prin impozite pe salarii Ia bugetul consolidate al statului, în paralel cu desfăşurarea unei activităţi utile societăţii.

Astfel, noua modificare propune eliminarea restricției de a munci pentru beneficiarii pensionării anciticipate cu doi ani fără penalizare.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea