Europa și România, lovită de Furtuna Mathis. Ce fenomene vor fi resimțite în țară
Europa și România, lovită de Furtuna Mathis. Ce fenomene vor fi resimțite în țară
Furtuna Mathis lovește Europa, anunță meteorologii. Statele europene vor tranzita o scurtă perioadă de instabilitate atmosferică începând de vineri, 31 martie. Temperaturile vor scădea considerabil în unele regiuni, iar în altele vor atinge valori peste media normală a începutului lui aprilie.
Furtuna Mathis loveşte Europa
Furtuna Mathis se află încă în proces de formare în Oceanul Atlantic, la momentul redactării acestui articol, potrivit anunțului făcut de specialiștii în meteorologie. Aceștia anunță că, vineri, 31 martie, fenomenul meteorologic va lovi din plin continentul european. Toate statele vor fi afectate – mai mult sau mai puțin – de eveniment.
Principalele teritorii în care furtuna Mathis se va manifesta în forță sunt: sudul Angliei, Franța, zona de țărm din nordul Spaniei, Belgia, sudul și vestul Germaniei, Elveția și nordul Italiei. În regiunile enumerate, vântul va sufla cu putere, rafalele atingând viteze de peste 100 de kilometri pe oră.
Între timp, în Europa, vremea este foarte instabilă. În Peninsula Iberică și sudul Franței, temperaturile ating valori neobișnuită, autoritățile declanșând numeroase alerte de incendii. În Franța au fost raportate nouă stații cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius și alte 28 de stații cu 29 de grade Celsius.
Șase stații din Portugalia au înregistrat valori termice de peste 30 de grade Celsius, în timp ce, în Spania, meteorologii au raportat 20 de stații cu recorduri de peste 30 de grade Celsius. Și în România, vremea se va încălzi, pe fondul evenimentelor meteorologice care au loc în Europa.
Ce schimbări vor avea loc în România
„Am putea spune că valul de aer rece deja s-a deplasat către partea de vest a Europei. La noi va avansa o masă de aer cald ce va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate. Încălzirea o vom resimți chiar pe parcursul zilei de astăzi (joi, 30 martie – n.r.).
Temperaturile maxime vor depăși 10 grade în mare parte din țară, ușor mai scăzute de atât doar în depresiuni. Se vor apropia de 14-15 grade în partea de vest și de sud a teritoriului. În zilele următoare va continua să se încălzească, astfel încât temperaturile vor depăși în mare parte din țară 14-15 grade, până spre 18-19 grade, poate chiar 20 în extremitatea de vest și de sud a teritoriului.
Cel mai cald va fi, probabil, sâmbătă, când vom avea și fenomene specifice instabilității atmosferice. Deci fenomene de vară. Trecem de la ninsori la dezvoltări convective, la descărcări electrice, într-un interval destul de scurt de timp”, a explicat meteorologul Alina Șerban, într-o intervenție televizată la Antena 3.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii