Rămâi conectat

Economie

Avantajele și dezavantajele instalării unor panouri fotovoltaice: ce trebuie să știi (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

V-ați întrebat adesea care sunt avantajele și dezavantajele instalării panourilor fotovoltaice sau solare? În primul rând, este important să diferențiem panourile fotovoltaice de panourile solare.

Datorită celulelor fotovoltaice, aceste panouri fotovoltaice vor transforma radiația soarelui în energie electrică care va fi utilizată de toate aparatele electrice din casă. În schimb, panoul solar va folosi colectoare termice, care transformă radiația de la soare în energie termică, cu alte cuvinte căldură. Această căldură va fi apoi folosită pentru încălzire sau pentru apă caldă menajeră.

CARE SUNT AVANTAJELE ȘI DEZAVANTAJELE PANOURILOR FOTOVOLTAICE

Avantaje panouri fotovoltaice

Instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul sau pe terenul dumneavoastră prezintă numeroase avantaje.

  • Panourile fotovoltaice vă permit să aveți un consum eco-responsabil de electricitate care provine din energie 100% regenerabilă. De asemenea, vă permit să vă reduceți considerabil amprenta de carbon, deoarece 95% din componentele uunor panouri fotovoltaice sunt reciclabile sau reutilizabile.
  • Fie că sunteți un particular, un fermier, o autoritate locală sau o companie industrială, instalarea de panouri fotovoltaice în incinta spațiului dumneavoastră vă va oferi o mare autonomie în fața furnizorilor de energie electrică și a creșterii anuale a prețurilor la electricitate.
  • Avantajul major al acestei soluții este alegerea pe care o veți avea de a dispune de energia electrică așa cum doriți, în funcție de nevoile dumneavoastră. Panourile fotovoltaice captează electricitatea care va fi utilizată sau vândută. Dacă vă folosiți propria energie electrică, puteți economisi mulți bani pe factura de electricitate și vă puteți reduce bugetul general. De asemenea, puteți vinde toată sau surplusul de electricitate produsă de panourile fotovoltaice, ceea ce vă va aduce un venit suplimentar.

Dezavantaje panouri fotovoltaice

Ca în cazul tuturor soluțiilor energetice, există și unele dezavantaje. Principalul dezavantaj este că producția de energie fotovoltaică poate fi periodic insuficientă pentru a alimenta o gospodărie în totalitate:

  • Rata de autoconsum și rata de producție sunt rareori exact la fel, astfel încât trebuie să vă aprovizionați cu energie electrică pentru a vă satisface nevoile.
  • Pe vreme rea sau iarna, niște panouri fotovoltaice produc mai puțină energie electrică. Prin urmare, este esențial să aveți o sursă alternativă de energie electrică pentru a vă menține locuința alimentată.

Pentru a evita acest inconvenient, puteți opta pentru o instalație multienergie care combină mai multe energii regenerabile pentru a vă alimenta casa cu electricitate verde în mod continuu: fotovoltaică, eoliană, geotermală. De asemenea, puteți încheia un contract de electricitate verde cu furnizorul dumneavoastră de electricitate.

CARE SUNT AVANTAJELE ȘI DEZAVANTAJELE PANOURILOR SOLARE?

Avantaje panouri solare

Iată câteva dintre avantajele panourilor solare termice:

  • Panourile solare vă permit să vă alimentați parțial locuința cu încălzire și apă caldă, care reprezintă o mare parte din consumul de energie electrică al gospodăriei.
  • Este un mod ecologic de a consuma căldură și reduce emisiile de CO2.
  • Costurile de întreținere a panourilor solare termice sunt relativ scăzute.

Dezavantaje panourilor solare

Instalarea de panouri solare pe acoperișul dumneavoastră are câteva dezavantaje semnificative:

  • Panourile solare, spre deosebire de panourile fotovoltaice, captează doar căldura de la soare, nu și energia electrică.
  • Nu veți putea să vă alimentați casa cu energie electrică, ci doar cu căldură. Acest lucru înseamnă că factura de electricitate se reduce doar pe partea pe care o alocați încălzirii și apei calde.
  • Casa dumneavoastră trebuie să aibă un sistem de încălzire foarte recent pentru a stoca căldura produsă de captatorii solari.
  • Costul de instalare sau de înlocuire este foarte mare pentru un întreg sistem de încălzire a casei.
  • Dacă sistemul dvs. de încălzire funcționează pe gaz, suma economisită pe factură va fi mai mică.
  • Colectorii solari conțin deșeuri foarte toxice, cum ar fi cuprul și cromul, ceea ce va fi contraproductiv pentru demersul dvs. ecologic.

Indiferent, instalarea unor panouri fotovoltaice poate reprezenta un mare avantaj pentru gospodăria sau afacerea voastră. Reprezintă o investiție pe termen lung pe care foarte multe persoane încep să o facă. Înainte de a achiziționa astfel de panouri, consultați legislația în vigoare.

sursa foto: emag.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public lansarea sesiunii de cerere de proiecte LEADER

Andreea Ștefan

Publicat

în

GRUPUL  DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public lansarea sesiunii de cerere de proiecte LEADER : Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M6/3A  – 03/26.06.2024-05.07.2024 Data lansării apelului: 26 iunie 2024 Măsura de finanțare deschisa: MĂSURA M6/3A –,,Promovarea asociativității, inovării și transferului de cunoștințe în zona rurală din Microregiunea Țara Secașelor” […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea