Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Diferențe uriașe între salariile din UE: România, pe locul trei din coadă, cu puțin peste 600 de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

În 2023, salariile variază în UE de la 398 de euro/lună la 2.387 euro/lună, după ce majoritatea statelor din UE au majorat salariile minime în încercarea de a acoperi inflația uriașă.

22 de state membre ale UE au legi privind salariul minim de care beneficiază cei mai săraci lucrători, scrie euobserver, precizând că cinci state determină salariul minim prin negocieri salariale colective.

Până acum, în 2023, toate aceste țări, cu excepția Greciei, au crescut salariul minim. Cu toate acestea, doar cinci dintre aceste creșteri au compensat inflația: în Letonia, România, Germania, Slovenia și Polonia.

În Olanda, creșterea a fost de puțin peste zece puncte procentuale în ianuarie. O creștere insuficientă, potrivit sindicatului național.

Salariile minime vor rămâne cu mult sub criteriul stabilit de UE pentru un salariu minim adecvat, au declarat reprezentanții muncitorilor olandezi.

În octombrie anul trecut, UE a adoptat o directivă obligatorie pentru a se asigura că toate statele membre au salarii minime adecvate, care stabilește nivelul la 60% din salariul mediu brut. Țările de Jos sunt ușor sub acest nivel.

Stabilirea salariilor minime este o chestiune care revine statelor membre și, prin urmare, le revine acestora să stabilească niveluri minime adecvate specifice, care trebuie să respecte cadrul convenit până la 15 noiembrie 2024. Prin urmare, unele state membre stabilesc salariile minime pe oră, altele pe bază lunară.

Deoarece nu toate statele membre au legi privind salariul minim, directiva prevede, de asemenea, ca acoperirea negocierilor colective să ajungă la 80% dintre lucrători.

„Prețurile la alimente, facturile la energie și locuințe explodează. Oamenii se luptă cu adevărat să-și facă rostul. Nu avem timp de pierdut, munca trebuie să plătească din nou”, a declarat europarlamentarul olandez Agnes Jongerius, de la Partidul Progresist (S&D).

Cât privește nivelurile salariale, acestea sunt următoarele:

Luxemburg – 2.387 euro

Germania – 1987 euro

Belgia – 1955,04 euro

Olanda – 1.934,4 euro

Irlanda – 1.909.7 euro

Franța – 1.709,28 euro

Spania – 1.260 euro

Slovenia – 1.203,36 euro

Cipru – 940 euro

Portugalia – 886,67 euro

Lituania 840 euro

Malta – 835,16 euro

Grecia – 831,83 euro

Polonia – 745,6 euro

Estonia – 725 euro

Cehia – 717,37 euro

Croația – 700 euro

Slovacia – 700 euro

Letonia – 620 euro

România – 606,12 euro

Ungaria – 578,74 euro

Bulgaria – 398,81 euro

Acestea sunt salariile minime brute prezentate în baza datelor Eurostat. Ceea ce nu scrie Euobserver este că impozitarea muncii din România este cea mai mare din UE: din cei 3.000 de lei brut, reținându-se la sursă 25% pentru sistemul public de pensii, 10% pentru sistemul public de sănătate și impozitul pe venit de 10%, astfel încât salariatul rămâne cu 1.898 de lei, adică doar 380 de euro.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii pot să raporteze deepfake-urile de pe rețelele sociale printr-o platformă lansată de guvern: Anunțul Ministerului Digitalizării

Bogdan Ilea

Publicat

în

Românii pot să raporteze deepfake-urile de pe rețelele sociale printr-o platformă lansată de guvern: Anunțul Ministerului Digitalizării Românii pot trimite sesizări privind conținutul audio/video manipulat digital (deepfake) distribuit online în scopuri malițioase prin intermediul paginii web a Ministerului Digitalizării. Conform unui ordin publicat joi seara în Monitorul Oficial, aceste sesizări vor fi analizate și transmise […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea