Legea bacşişului 2023: Cum se aplică şi cum se poate plăti cu cardul
Legea bacşişului 2023: Cum se aplică şi cum se poate plăti cu cardul
Așa numita lege a bacşişului a intrat în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2013. De acum această sumă de bani lăsată în mod voluntar de către clienţi este ilustrată separat pe bon şi este fiscalizată.
Din punctul de vedere al acestei legi, bacşişul este orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către anumiţi operatori: cei care operează pe codul CAEN de restaurante (5610) şi/sau baruri (5630).
Ca urmare a acestei legi, oamenii primesc un bon unde apare atât suma aferentă consumaţiei, cât şi cea aferentă bacşişului, cele două fiind ilustrate separat. În ceea ce priveşte bacşişul, operatorii din industria HoReCa, pot trece pe bon una sau mai multe variante pe care clientul să o aleagă, ca spre exemplu 5%, 10% şi 15% din valoarea consumaţiei. E posibil să fie trecută şi doar o variantă de bacşiş, cum ar fi 10%. Conform legii însă, suma aferentă bacşişului nu trebuie să depăşească 15% din valoarea consumaţiei.
„Valoarea bacşişului este situată între 0 şi 15%. Clientul alege ce şi cât vrea să plătească. Noi, spre exemplu, pe bon, avem doar varianta de 10%, dar e la alegerea clientului dacă vrea această sumă, dacă vrea alta sau dacă nu vrea să lase bacşiş”, explică spune Dragoş Petrescu, fondatorul lanţului de restaurante City Grill, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniu.
Ca urmare a acestei legi, oamenii pot plăti cu cardul şi bacşişul, nu doar valoarea consumaţiei, această măsură fiind una de bun augur pentru industria HoReCa, adaugă el. Anterior, oamenii puteau plăti nota fie card, fie cash, dar bacşişul se achita doar cash şi era nefiscalizat.
„Clientul alege acum nu doar cât, ci şi în ce formă plăteşte bacşişul. E posibil să vrea să plătească totul pe card, dar e posibil ca în continuare să achite nota cu cardul şi bacşişul să îl lase cash. În acest caz, trebuie făcut un bon separat pentru bacşiş”, adaugă Petrescu. El precizează că, în mod normal, cei mai mulţi clienţi aleg fie să achite totul cu cardul, fie cash. Antreprenorul crede însă că bacşişul lăsat sub formă de cash va fi, iniţial, mai greu de fiscalizat.
„Cum nu s-a fiscalizat până acum cash-ul, o vreme nu se va fiscaliza.” În timp, e de părere Petrescu, se va ajunge la situaţia din ţările dezvoltate precum Marea Britanie sau Franţa, unde oamenii plătesc cu cardul suma aferentă a 10% din bacşiş, dar lasă şi ceva cash pe lângă. „Dar asta în timp.”
În România, astăzi, oamenii pot opta ca bacşiş pentru orice sumă, însă conform legii, ea trebuie să se încadreze în maximum 15% din valoarea consumaţiei. Acest prag a fost setat de autorităţile din domeniul spălării banilor, spune Petrescu, care adaugă că înţelege de ce a fost stabilit acest nivel.
În final, la restaurant, un client poate alege dacă dă sau nu bacşiş – poate alege să nu, dacă acordă suma (sau una dintre sumele) propusă de restaurant sau dacă alege alta – caz în care trebuie emis un nou bon, şi dacă plăteşte cash sau card.
„Tu, ca restaurant, fiscalizezi în funcţie de ce spune clientul”, conchide Petrescu.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
E jale! Bugetarii se întorc la muncă vineri, 3 ianuarie 2025: Guvernul le-a stricat distracția și minivacanța prelungită
E jale! Bugetarii se întorc la muncă vineri, 3 ianuarie 2025: Guvernul le-a stricat distracția și minivacanța prelungită E jale mare printre bugetarii din România, nevoiți să se întoarcă la muncă și program complet vineri, 3 ianuarie 2025. Guvernul le-a stricat distracția și minivacanța prelungită, după ce puntea între liberele de Anul Nou și cele […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Actualitateacum o zi
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Actualitateacum 5 zile
La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Actualitateacum 2 zile
MESAJE SMS de Anul Nou haioase. Urări și Felicitări amuzante pe care le puteți transmite la trecerea dintre ani
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui