9 mai, Ziua Europei
În urmă cu 62 de ani, Uniunea Europeană a început să se contureze ca şi idee în vestul continentului. La data de 9 mai 1950, din Franţa a pornit ideea de a pune bazele unei comunităţi europene care să susţină refacerea continentului după cel de-al doilea război mondial. În acest an, Ziua Europei marchează atingerea celor mai importante rezultate înregistrate de Uniunea Europeană: pace de durată, cooperare economică şi liberă circulaţie.
Noi, cetăţenii ţărilor din Europa de Est, putem spune că Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate. Oportunitatea de a ne alătura ţărilor dezvoltate şi de a primi ajutor financiar pentru dezvoltare prin fonduri nerambursabile. La nivelul Regiunii Centru avem 382 milioane euro investiţi în peste 300 contracte finanţate prin Programul Operaţional Regional. Aceste fonduri s-au concentrat mai mult decât fondurile de preaderare, pe principiile dezvoltării regionale durabile. Aniversarea Zilei Europei reprezintă pentru noi toţi, cei ce beneficiem de fonduri nerambursabile sau de rezultatele accesării acestor fonduri, ocazia să aflăm mai multe despre UE, de a participa la evenimentele şi acţiunile ce se vor desfăşura în ţară şi peste hotare pentru toate vârstele.De mai bine de şase decenii, continentul european se bucură de pace, stabilitate şi prosperitate. Populaţia sa trăieşte la standarde ridicate, au dispărut controalele la frontiere şi oamenii pot circula liber pe aproape tot continentul. La nivelul Regiunii Centru, prin proiectele contractate până în prezent prin Programul Operaţional Regional, este susţinută transformarea a 7 oraşe în poli şi centre de dezvoltare urbană. În plus, prin fondurile nerambursabile alocate de UE şi Guvernul României, se reabilitează peste 300 km de drumuri, 25 de centre pentru tineri şi vârstnici, dar şi 26 de şcoli sunt în curs de modernizare. Se vor construi 6 noi centre de afaceri, iar 197 de microîntreprinderi au primit finanţare pentru dezvoltarea afacerilor. Un număr de 40 unităţi SMURD au fost dotate cu echipamente noi, un spital şi 5 ambulatorii se vor renova şi moderniza. Cetăţenii regiunii au la dispoziţie peste 2000 noi locuri de muncă, iar turiştii pot vizita cel puţin 20 de cetăţi istorice şi biserici restaurate din fondurile Regio, derulate prin ADR Centru.
Sâmbătă, 12 mai, mai multe instituţii europene vor marca evenimentul, organizând „Ziua porţilor deschise”. Puteţi participa la aceste evenimente aniversare care au loc peste tot în Europa. De exemplu, la Bruxelles, puteţi vizita clădirea Berlaymont, principalul sediu al Comisiei Europene (unde îşi desfăşoară activitatea cei 27 de comisari), sau puteţi pătrunde în sala în care se reunesc şefii de stat şi de guvern, cu ocazia summiturilor Consiliului UE.
De asemenea, puteţi lua loc în sala de şedinţe a Parlamentului European, unde deputaţii discută pe marginea celor mai importante subiecte ale actualităţii. Şi alte foruri europene sunt deschise publicului de Ziua Europei, precum Comitetul Regiunilor (locul de întâlnire al reprezentanţilor regiunilor europene) şi Comitetul Economic şi Social (care găzduieşte reprezentanţii grupurilor de interese din Europa). Oraşul italian Florenţa găzduieşte, în zilele de 9 şi 10 mai, o conferinţă privind „Starea Uniunii”, axată pe provocările economice actuale şi pe viitorul procesului de integrare. Conferinţa va fi transmisă în direct, pe internet.
Simion CREŢU, director general ADR Centru
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 8 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 21 de minute
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri