Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Impozitare pensii 2023: Românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei se vor bucura de o majorare a venitului lunar

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Impozitare pensii 2023: Românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei se vor bucura de o majorare a venitului lunar

În cursul anului 2022, de mai multe ori a fost discutată posibilitatea eliminării impozitării pentru pensiile până în 3.000 de lei. Acest concept nu este unul nou, însă până la momentul actual s-a aplicat doar în cazul pensiilor de până la 2.000 de lei.

Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023

Românii cu pensii între 2000 și 3000 de lei se vor bucura de o majorare substanțială a venitului lunar, pe lângă majorarea planificată pentru toți pensionarii din România de la 1 ianuarie 2023. Prin eliminarea necesității impozitelor pentru pensiile mai mici de 3000 de lei, aceștia vor primi câteva sute de lei în plus. Această veste bună a fost posibilă prin modificarea Codului Fiscal.

Pensiile până în 3000 de lei scapă de impozite

Într-o manieră tacită, în luna decembrie a trecut prin Senat o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal. Printre altele, acesta se reflectă în neimpozitarea pensiilor de până la 3000 de lei. În teorie, ar fi trebuit să există și o dezbatere pe marginea subiectului, dar aceasta nu a mai avut loc. Votul a lipsit și el, pentru că termenul de 14 decembrie nu a fost respectat, de aici și situația adoptării tacite. Până la urmă, singurul lucru care s-a întâmplat a fost lectura proiectului legislativ în plen de către președintele Senatului, Alina Gorghiu.

Citește și: Punctul de pensie 2023: Începând cu 1 ianuarie valoarea punctului de pensie crește de la 1.586 lei la 1.785 de lei

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi după caz a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit Titlului V ‘Contribuţii sociale obligatorii’”, se arată în propunerea legislativă.

Inițiativa pentru acest proiect a venit de la PNL, iar parlamentarii își motivează efortul „în contextul creşterii accelerate a preţurilor de consum are loc erodarea puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici” şi propun majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, „ca formă de compensare parţială a inflaţiei din ultima perioadă”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus. Este ultima zi din Săptămâna Patimilor când se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus. Este ultima zi din Săptămâna Patimilor când se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă Miercuri, în cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor, în biserici continuă Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec“ pe Hristos pe drumul Crucii, până […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea