Pensii 2023: Vârsta de pensionare pentru „speciali” ar putea crește, la 65 de ani
Pensii 2023: Vârsta de pensionare pentru „speciali” ar putea crește, la 65 de ani
Pensiile nu vor mai putea fi mai mari decât salariul, nu vor putea fi mai mult de 65% din media ultimelor 12 salarii de dinainte de pensie. Sunt jaloane cuprinse în cadrul PNRR, iar la momentul actual după încheierea acestei analize, consultanțe date de către Banca Mondială pentru Ministerul Muncii.
Cam aceasta ar fi direcția, respectarea PNRR, acolo unde se prevăd aceste lucruri. În primul rând câ nu mai există varianta ieșirii anticipate la 45 de ani pentru militari, că acolo era cea mai mare problemă, doar la 65 de ani pentru toată lumea.
Rămâne varianta ieșirii anticipate în anumite condiții, dar nu cum se întâmplă în momentul de față la cadrele militare.
Nu mai există varianta ca pensiile să fie mai mari decât salariu și sunt date din consultanță, date de Banca Mondială pentru Ministerul Muncii.
Până la sfârșitul anului trebuie să fie gata și proiectul de Lege realizat de Ministerul Muncii și o să vedem dacă și-l asumă Coaliția de guvernare pentru că în momentul de față din ce spun sursele, ar fii vorba doar de proiectul făcut de Banca Mondială, dar încă neînsușit de Guvern, rămâne de văzut dacă o să existe modificări.
Cele mai mari probleme sunt cu pensiile militare și Ciucă și ministrul de interne spuneau că acestea nu ar trebui incluse la pensii speciale, atât ale cadrelor de la Ministerul de Interne cât și ale militarilor de la MAPN, potrivit Antena3.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 8,19% pe an, de la 8,18% pe an, vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,30% pe an, de la 8,29% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a rămas la nivelul de vineri, de 8,41% pe an.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan