Comunicat de presă| Ciprian Bogdan, ALDE Alba: În timp ce prețurile cresc în ritm galopant, marea grijă a guvernanților este să crească salariile primarilor!
Indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut peste aşteptări şi în luna septembrie 2022, cu o rată anuală de 15,9%, cea mai mare din septembrie 2003, după o creştere de 15,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,33%, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 11,7%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.
Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 19,1% în luna septembrie 2022, de la 18,2% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,7%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au accelerat creşterea anuală până la 16,6%, de la 16%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,3%.
La nivelul produselor alimentare, preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 50%, după un avans de 30,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 15,3%. Preţul cartofilor şi-a temperat creşterea anuală până la 42,8%, de la 54,3%. Preţul gazelor naturale a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 70,6%, după o creştere similară în luna precedentă, pe fondul unei stagnări lunare, iar preţul energiei electrice şi-a accelerat creşterea anuală până la 25%, de la 16,4% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 7,4%. Preţul combustibililor a inregistrat o creşterea anuală de până la 29%.
Rata medie lunară a inflaţiei a fost de 1,24% în ultimele 12 luni, iar dacă această medie lunară se va menţine până la sfârşitul anului, atunci rata anuală a inflaţiei va fi de 17,3% în decembrie 2022.
În urma noii creşteri a preţurilor de consum, puterea de cumpărare a leului din luna septembrie 2022 a scăzut cu 52,9% sub puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.
In tot acest timp guvernantii nu au alta grija decat sa majoreze indemnizațiile și salariile primarilor și președinților de consilii județene, de parca nu ar fi suficient slariiile si indemnizatiile mai mult decat decente pe care acestia le primesc lunar.
Ganditi-va cum o sa fie in campania electorala cand primarii va trebui să meargă în fața oamenilor, si sa le spuna ca în condiții de criză ei au fost de acord sa isi mareasca salariile iar pentru acest lucru a trebuit sa mărească taxele și impozitele locale. Evident că va exista rezistență și de nemulțumire din partea oamenilor, care pe buna dreptate vor spune: „ de ce să măriti impozite și taxe locale, ca să vă măriți voi salariile în administrația locală?
Majorarea salariilor și a indemnizațiilor pentru primari a fost un cadou otrăvit pentru aceștia, pentru că în momentul de față s-a creat un val de numultumiri din partea cetatenilor, iar să mai vină și cu majorări de impozite și taxe locale, pur și simplu este de neacceptat.
Ciprian Bogdan, Președinte ALDE Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci