Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ciprian Bogdan, ALDE Alba: În timp ce prețurile cresc în ritm galopant, marea grijă a guvernanților este să crească salariile primarilor!

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut peste aşteptări şi în luna septembrie 2022, cu o rată anuală de 15,9%, cea mai mare din septembrie 2003, după o creştere de 15,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,33%, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 11,7%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.

Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 19,1% în luna septembrie 2022, de la 18,2% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,7%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au accelerat creşterea anuală până la 16,6%, de la 16%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,3%.

La nivelul produselor alimentare, preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 50%, după un avans de 30,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 15,3%. Preţul cartofilor şi-a temperat creşterea anuală până la 42,8%, de la 54,3%. Preţul gazelor naturale a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 70,6%, după o creştere similară în luna precedentă, pe fondul unei stagnări lunare, iar preţul energiei electrice şi-a accelerat creşterea anuală până la 25%, de la 16,4% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 7,4%. Preţul combustibililor a inregistrat o creşterea anuală de până la 29%.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost de 1,24% în ultimele 12 luni, iar dacă această medie lunară se va menţine până la sfârşitul anului, atunci rata anuală a inflaţiei va fi de 17,3% în decembrie 2022.

În urma noii creşteri a preţurilor de consum, puterea de cumpărare a leului din luna septembrie 2022 a scăzut cu 52,9% sub puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

In tot acest timp guvernantii nu au alta grija decat sa majoreze indemnizațiile și salariile primarilor și președinților de consilii județene, de parca nu ar fi suficient slariiile si indemnizatiile mai mult decat decente pe care acestia le primesc lunar.

Ganditi-va cum o sa fie in campania electorala cand primarii va trebui să meargă în fața oamenilor, si sa le spuna ca în condiții de criză ei au fost de acord sa isi mareasca salariile iar pentru acest lucru a trebuit sa mărească taxele și impozitele locale. Evident că va exista rezistență și de nemulțumire din partea oamenilor, care pe buna dreptate vor spune: „ de ce să măriti impozite și taxe locale, ca să vă măriți voi salariile în administrația locală?

Majorarea salariilor și a indemnizațiilor pentru primari a fost un cadou otrăvit pentru aceștia, pentru că în momentul de față s-a creat un val de numultumiri din partea cetatenilor, iar să mai vină și cu majorări de impozite și taxe locale, pur și simplu este de neacceptat.

Ciprian Bogdan, Președinte ALDE Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea