Majorarea salariilor demnitarilor. Declarații aiuritoare ale aleșilor: „Sunt de bun-simț”
Majorarea salariilor demnitarilor. Declarații aiuritoare ale aleșilor: „Sunt de bun-simț”
După ce Senatul a amendat o ordonanță a Guvernului și a introdus majorarea indemnizațiilor demnitarilor publici, cei care vor beneficia de bani în plus au încercat să își găsească scuze.
Senatorii au sfidat decizia Curții Constituționale privind majorările salariale din sistemul public și au reintrodus majorarea printr-un amendament votat în plenul Senatului.
Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței 115/2022 a fost votat în ședința de plen cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL, UDMR, AUR) și 22 împotriva (USR).
Amendamentul de creștere cu 10% a salariilor parlamentarilor, președintelui României, miniștrilor, aleșilor locali, secretarilor și subsecretarilor de stat și șefilor mai multor instituții a fost propus de liderul de grup al UMDR, Turos Lorand, și de senatorul UDMR Fejer Laszlo-Odon, iar aplicarea ar trebui să aibă loc de la 1 noiembrie 2022. Imediat după adoptare, inițiativa a fost criticată de opoziție și de opinia publică, însă demnitarii au încercat să găsească scuze pentru demers.
Explicațiile aberante ale demnitarilor români
Virgil Guran, vicepreședinte al Senatului, contrazice o declarație a lui Ion Iliescu din anii 1990 și susține că „trebuie să învățăm să fim bogați și cinstiți”, nu „sărăci și cinstiți”.
„În ’90 l-am auzit pe Ion Iliescu cum spunea să fim săraci și cinstiți. Eu cred că trebuie să începem să învățăm să fim bogați și cinstiți, și țara o va duce mai bine. Pentru mine nu mă avantajează o creștere de salariu, că Dumnezeu m-a ajutat și am firma mea de 32 de ani și de acolo trăiesc, nu din ce se întâmplă la Parlament. Cred eu că trebuie să terminăm cu această gândire să nu se crească salariile la primari. Eu cred că trebuie să creștem cerințele pentru performanță, și asta e foarte important”, a explicat senatorul PNL.
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, s-a arătat nemulțumit de sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, comparând salariul său cu al miniștrilor din alte state membre UE.
„Luați-l ca un exercițiu de reflecție. De multe ori am fost la reuniunile Consiliului de miniștri și nivelurile miniștrilor de salarizare depășesc 15.000 de euro în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro. Și acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, pe care poate îl criticăm, față de ceea ce înseamnă al omologilor din străinătate. Să nu credeți că avem niveluri de salarizare care sunt în comparație cu ale altor demnitari sfidătoare, sunt de bun-simț”, a spus Boloș.
O reacție pe tema majorării salariale a demnitarilor a venit și din partea liderului UMDR, care afirmă că este vorba despre salariile funcționarilor din primării, nu pentru parlamentari.
„Problema nu sunt parlamentarii. În acest moment poţi să spui că pentru parlamentari nu trebuie să măreşti salariile, e OK, nu-i nicio problemă, se poate, dar pentru aleşii locali trebuie să faci un pas. Şi asta a fost ideea. A fost o discuţie în coaliţie la un moment dat, şi asta a fost ideea. Nu era vorba de parlamentari. E greşit să ducem discuţia în direcţia de a creşte sau a nu creşte indemnizaţiile parlamentarilor, fiindcă nu asta era ideea. Şi presiunea nu din zona parlamentară a venit, a venit din partea primăriilor, şi nu neapărat din partea primarilor, din partea funcţionarilor”.
O declarație controversată a avut și deputatul UDMR Szabo Odon, care i-a comparat pe demnitari cu chiaburii din perioada comunistă. „Eu nu înţeleg această mânie proletară prin care inclusiv colegi de-ai noştri anatemizează zona administraţiei publice locale şi demnitarii aleşi de parcă ar fi nişte chiaburi, ca şi în comunism.”
Parlamentarul susține că „există un calcul” și așa vor crește salariile în perioada următoare. „Dacă am căzut de acord la un moment dat că această lege este necesară, am votat-o în Parlament, Legea salarizării bugetare nu prevede sume, ci prevede un coeficient, de la 1 la 10 și 12, și atunci, din păcate, în momentul de față, cădem în populisme”, a spus reprezentantul UDMR.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Burse școlare 2025: Reguli noi pentru acordarea burselor de merit și reziliență pentru elevii de gimnaziu
Burse școlare 2025: Reguli noi pentru acordarea burselor de merit și reziliență pentru elevii de gimnaziu Din ianuarie 2025, vor exista noi reguli în ceea ce privește acordarea burselor de merit și celor de reziliență pentru elevii de gimnaziu. Aceaste reguli au scopul de a a încuraja performanța și de a spijini elevii cu dificultăți. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun