Rămâi conectat

Actualitate

Majorarea salariilor demnitarilor. Declarații aiuritoare ale aleșilor: „Sunt de bun-simț”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Majorarea salariilor demnitarilor. Declarații aiuritoare ale aleșilor: „Sunt de bun-simț”

După ce Senatul a amendat o ordonanță a Guvernului și a introdus majorarea indemnizațiilor demnitarilor publici, cei care vor beneficia de bani în plus au încercat să își găsească scuze.

Senatorii au sfidat decizia Curții Constituționale privind majorările salariale din sistemul public și au reintrodus majorarea printr-un amendament votat în plenul Senatului.

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței 115/2022 a fost votat în ședința de plen cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL, UDMR, AUR) și 22 împotriva (USR).

Amendamentul de creștere cu 10% a salariilor parlamentarilor, președintelui României, miniștrilor, aleșilor locali, secretarilor și subsecretarilor de stat și șefilor mai multor instituții a fost propus de liderul de grup al UMDR, Turos Lorand, și de senatorul UDMR Fejer Laszlo-Odon, iar aplicarea ar trebui să aibă loc de la 1 noiembrie 2022. Imediat după adoptare, inițiativa a fost criticată de opoziție și de opinia publică, însă demnitarii au încercat să găsească scuze pentru demers.

Explicațiile aberante ale demnitarilor români

Virgil Guran, vicepreședinte al Senatului, contrazice o declarație a lui Ion Iliescu din anii 1990 și susține că „trebuie să învățăm să fim bogați și cinstiți”, nu „sărăci și cinstiți”.

„În ’90 l-am auzit pe Ion Iliescu cum spunea să fim săraci și cinstiți. Eu cred că trebuie să începem să învățăm să fim bogați și cinstiți, și țara o va duce mai bine. Pentru mine nu mă avantajează o creștere de salariu, că Dumnezeu m-a ajutat și am firma mea de 32 de ani și de acolo trăiesc, nu din ce se întâmplă la Parlament. Cred eu că trebuie să terminăm cu această gândire să nu se crească salariile la primari. Eu cred că trebuie să creștem cerințele pentru performanță, și asta e foarte important”, a explicat senatorul PNL.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, s-a arătat nemulțumit de sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, comparând salariul său cu al miniștrilor din alte state membre UE.

„Luați-l ca un exercițiu de reflecție. De multe ori am fost la reuniunile Consiliului de miniștri și nivelurile miniștrilor de salarizare depășesc 15.000 de euro în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro. Și acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, pe care poate îl criticăm, față de ceea ce înseamnă al omologilor din străinătate. Să nu credeți că avem niveluri de salarizare care sunt în comparație cu ale altor demnitari sfidătoare, sunt de bun-simț”, a spus Boloș.

O reacție pe tema majorării salariale a demnitarilor a venit și din partea liderului UMDR, care afirmă că este vorba despre salariile funcționarilor din primării, nu pentru parlamentari.

„Problema nu sunt parlamentarii. În acest moment poţi să spui că pentru parlamentari nu trebuie să măreşti salariile, e OK, nu-i nicio problemă, se poate, dar pentru aleşii locali trebuie să faci un pas. Şi asta a fost ideea. A fost o discuţie în coaliţie la un moment dat, şi asta a fost ideea. Nu era vorba de parlamentari. E greşit să ducem discuţia în direcţia de a creşte sau a nu creşte indemnizaţiile parlamentarilor, fiindcă nu asta era ideea. Şi presiunea nu din zona parlamentară a venit, a venit din partea primăriilor, şi nu neapărat din partea primarilor, din partea funcţionarilor”.

O declarație controversată a avut și deputatul UDMR Szabo Odon, care i-a comparat pe demnitari cu chiaburii din perioada comunistă. „Eu nu înţeleg această mânie proletară prin care inclusiv colegi de-ai noştri anatemizează zona administraţiei publice locale şi demnitarii aleşi de parcă ar fi nişte chiaburi, ca şi în comunism.”

Parlamentarul susține că „există un calcul” și așa vor crește salariile în perioada următoare. „Dacă am căzut de acord la un moment dat că această lege este necesară, am votat-o în Parlament, Legea salarizării bugetare nu prevede sume, ci prevede un coeficient, de la 1 la 10 și 12, și atunci, din păcate, în momentul de față, cădem în populisme”, a spus reprezentantul UDMR.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea