Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Incredibila poveste a unui bărbat din județul ALBA care luptă în Ucraina împotriva invadatorilor ruși: „Sunt aici pentru că pot face diferenţa”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Incredibila poveste a unui bărbat din județul ALBA care luptă în Ucraina împotriva invadatorilor ruși: „Sunt aici pentru că pot face diferenţa”

Tony este porecla unui bărbat de 37 de ani, născut în Cugir, dar care locuiește în comuna Șibot, localitate aflată la circa 13 km de orașul său natal.

De la sfârșitul lunii iulie, începutul lui august s-a alăturat Legiunii Internaționale de Luptă pentru Ucraina (Legiunea Străină a Ucrainei). El a povestit în exclusivitate pentru ziarul „Unirea” despre războiul de la granițele României, trăit pe viu, cu arma în mână, în luptele cu trupele rusești, care au invadat țara vecină pe 24 februarie.

Dovadă stau numeroasele fotografii şi filmări pe care le deţine, cu secvențe de pe frontul ucrainean, în care se văd tancuri și localități bombardate, unele filmări fiind realizate de el însuși, iar o rudă prin alianță a acestuia ne-a confirmat că a văzut cu ochii lui chiar o transmisiune în direct din timpul luptelor, în care Tony trăgea cu arma din tranșee, iar în jurul său erau imaginile tragice ale războiului.

Din discuția telefonică purtată cu cugireanul a reieșit că, după o experiență nefericită trăită în Spania, s-a întors acasă, pentru a-și revedea fetița. Impresionat de drama poporului ucrainean invadat de cotropitorii ruși, s-a dus mai întâi ca voluntar în Vama Isacea, din județul Tulcea, cu intenția de a trece apoi granița, ca să lupte pentru Ucraina. Timp de circa o lună, și-a oferit sprijinul pentru organizațiile neguvernamentale și autoritățile locale la primirea refugiaților fugiți din calea războiului din Ucraina.

Tony ne-a mărturisit că a avut un motiv puternic pentru care a luat hotărârea radicală de a se înrola voluntar în Fight for Ukraina International Legion (F.U.I.L.).

„Acesta nu este un război corect. Într-un război se luptă o armată cu altă armată, nu se luptă militarii împotriva civililor. Iar dacă Ucraina cade în mâinile rușilor, următoarea țară invadată ar putea fi România”, a spus, cu simț patriotic, cugireanul.

El ne-a povestit că, după mai multe tenative eșuate de a trece granița în Ucraina, răstimp în care autoritățile române i-au confiscat întregul echipament avut asupra lui, la sfârșitul lunii iulie, începutul lui august a reușit să pășească, în sfârșit, pe tărâm ucrainean, cu scopul de a se înrola în Legiunea Străină din Ucraina (F.U.I.L.). Odată ajuns în sudul țării, s-a alăturat F.U.I.L., o formațiune militară multinațională constituită în special din mercenari plătiți din America de Sud (Columbia, Peru, Brazilia etc.), Statele Unite ale Americii, cu experiență acumulată în teatre de operații, dar și din voluntari europeni (Republica Moldova, Ungaria, Germania ș.a.).

YouTube video

Un bun prieten al acestuia din Constanța, i-a cumpărat mare parte din echipamentul militar, de la articole de îmbrăcăminte, la lunetă și dispozitive de vedere pe timp de noapte și i le-a trimis în Ucraina, astfel refăcându-și mare parte din dotările avute.

Neavând o pregătire militară specială, singurele organizații în care a activat fiind… societățile comerciale în care a lucrat ca angajat civil, timp de două săptămâni a participat, alături de alți „legionari”, la un stagiu de instrucție, în care a învățat tactici de luptă, cei mai buni dintre ei fiind trimiși „pe front”. Astfel, el s-a alăturat Brigăzii Mecanizate 92 și, împreună cu alte batalioane ucrainene și unul leton, s-a deplasat circa 400 km până la granița de est a Ucrainei, participând la luptele grele pentru eliberarea de sub ocupație rusească a orașului Harkiv (n.a. – Harkov).

Tony ne-a mărturisit că cele mai grele momente au fost când armata rusă a bombardat neîncetat orașul, indiferent că a fost vorba despre obiective militare sau construcții civile, membrii Legiunii Străine Ucrainene fiind nevoiți să se adăpostească și să supraviețuiască 7 zile în subsolul unei clădiri. „Mulţi mi-au spus că sunt prea curajos, alţii că sunt inconştient, unii chiar trădător şi alţii încă îmi mulţumesc. Pentru cei ce nu înţeleg: sunt aici pentru că pot face diferenţa, lupt pentru colegii mei şi nu reprezint pe nimeni decât pe mine. GLORIE UKRAINEI, GLORIE ROMÂNIEI, GLORIE EROILOR!!!”, a spus el.

YouTube video

Cugireanul și-a amintit însă și de clipele frumoase, spunând că a fost foarte bine primit de către populația din Ucraina, când oamenii au aflat că este român, iar România i-a ajutat încă de la început pe refugiații fugiți din calea conflictului militar declanșat de Rusia, de la debutul căruia au trecut deja mai bine de 6 luni de zile.

„Să dea Dumnezeu să se termine cât mai repede războiul și «Slava Ukraini!»”, ne-a transmis în final Tony, bărbatul din Alba plecat să lupte pentru eliberarea Ucrainei de sub cotropitorii ruși. I-am transmis să aibă grijă de el și să se întoarcă teafăr acasă!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea