Procesul de corupție al unui fost primar din Alba, suspendat din cauza prescripției penale. Pentru ce fusese judecat
Procesul de corupție al unui fost primar din Alba, suspendat din cauza prescripției penale. Pentru ce fusese judecat
Judecata în dosarul de corupție în care Marin Jurj, fostul edil al localității Arieșeni, a fost condamnat pe fond la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare a fost suspendată de Curtea de Apel Alba Iulia.
Decizia de suspendare a fost determinată de dezbaterile care există în sitemul judiciar cu privire la două decizii ale Curții Constituționale pe tema prescripției privind răspunderea penală în perioada 2018 – 2022.
Mai multe instanțe din țară au sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru a pronunța o soluție pentru dezlegarea unor chestiuni de drept cu privire la modul în care trebuie să judece instanțele cauzele în care s-ar putea pune problema încetării procesului penal din motiv de prescripție a infracțiunii. ÎCCJ a dat ca termen pentru tranșarea situației data de 24 octombrie 2022, dată până la care timpul curge în favoarea inculpaților.
Instanța din Alba Iulia a stabilit pentru 13 septembrie 2022 dezbaterea cu privire la Deciziile Curţii Constituţionale 297/26.04.2018 şi 358/26.05.2022 și a luat hotărârea de a suspenda procesul până la dezlegarea ”chestiunii de drept” de către ICCJ. Alte instanțe nu au mai așteptat și au pronunțat, deja, hotărâri de încetare a procesului penal pentru inculpați.
Fraudă din fonduri europene şi fals intelectual
Fostul primar al comunei Arieşeni, Marin Jurj (PSD), a fost condamnat în decembrie 2021, de Tribunalul Alba, la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie. Acesta este judecat pentru fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi fals intelectual.
Infracţiunile au avut loc în perioada 2009-2014, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile („Campus învăţământ profesional şi tehnic”). Marin Jurj este acuzat că a folosit în relaţia cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice mai multe documente false, inexacte şi incomplete având ca rezultat avizarea, a cererilor de rambursare, cu consecinţa aprobării la plată a sumei totale de 383.855 lei. Un alt inculpat, reprezentant al unei firme private, a primit 2 ani de închisoare cu executare şi 9.000 de lei amendă penală.
Comuna Arieșeni este o stațiune turistică de interes național, fiind una dintre destinațiile de vacanță preferate din zona Munților Apuseni.
Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, acesta se bucură de principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 5 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 9 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi