Rămâi conectat

Ştirea zilei

Procesul de corupție al unui fost primar din Alba, suspendat din cauza prescripției penale. Pentru ce fusese judecat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Procesul de corupție al unui fost primar din Alba, suspendat din cauza prescripției penale. Pentru ce fusese judecat

Judecata în dosarul de corupție în care Marin Jurj, fostul edil al localității Arieșeni, a fost condamnat pe fond la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare a fost suspendată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Decizia de suspendare a fost determinată de dezbaterile care există în sitemul judiciar cu privire la două decizii ale Curții Constituționale pe tema prescripției privind răspunderea penală în perioada 2018 – 2022.

Mai multe instanțe din țară au sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru a pronunța o soluție pentru dezlegarea unor chestiuni de drept cu privire la modul în care trebuie să judece instanțele cauzele în care s-ar putea pune problema încetării procesului penal din motiv de prescripție a infracțiunii. ÎCCJ a dat ca termen pentru tranșarea situației data de 24 octombrie 2022, dată până la care timpul curge în favoarea inculpaților.

Instanța din Alba Iulia a stabilit pentru 13 septembrie 2022 dezbaterea cu privire la Deciziile Curţii Constituţionale 297/26.04.2018 şi 358/26.05.2022 și a luat hotărârea de a suspenda procesul până la dezlegarea ”chestiunii de drept” de către ICCJ. Alte instanțe nu au mai așteptat și au pronunțat, deja, hotărâri de încetare a procesului penal pentru inculpați.
Fraudă din fonduri europene şi fals intelectual

Fostul primar al comunei Arieşeni, Marin Jurj (PSD), a fost condamnat în decembrie 2021, de Tribunalul Alba, la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie. Acesta este judecat pentru fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi fals intelectual.

Infracţiunile au avut loc în perioada 2009-2014, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile („Campus învăţământ profesional şi tehnic”). Marin Jurj este acuzat că a folosit în relaţia cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice mai multe documente false, inexacte şi incomplete având ca rezultat avizarea, a cererilor de rambursare, cu consecinţa aprobării la plată a sumei totale de 383.855 lei. Un alt inculpat, reprezentant al unei firme private, a primit 2 ani de închisoare cu executare şi 9.000 de lei amendă penală.

Comuna Arieșeni este o stațiune turistică de interes național, fiind una dintre destinațiile de vacanță preferate din zona Munților Apuseni.

Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, acesta se bucură de principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea